Sedmdesát kilogramů krmné mouky spotřebovali kuchaři na přípravu kaše pro kašovou bitvu. Ta vypukla v rámci Slavností kaše na horažďovickém náměstí v sobotu odpoledne.
Kaše létala náměstím opravdu všemi směry a nejednu dávku schytali i diváci v prvních řadách. „Jíst se dá, ale není moc dobrá,“ řekl Deníku Šimon Matějka, jeden z účastníků bitvy a dodal: „Je to takové zábavné vybití.“ Většina kaší pokrytých bojovníků zamířila hned po bitvě k Otavě, aby provedla hrubou očistu. „To nejhorší umyjeme v řece, potom to chce aspoň půl hodiny ve vaně a pořádně vyčesat,“ popsal následky bitvy Matějka, podle kterého se lepivá kaše nejhůře dostává z vlasů a uší.
Kromě „bojové“ kaše, mohli návštěvníci slavností ochutnat samozřejmě i kaše „jedlé“ od kuchařů z řad lidu horažďovického, součástí slavností bylo i vyhlášení nejlepších receptů a soutěž o nejlepšího jedlíka – Krále kaše.
Slavnosti kaše začali Horažďovičtí pořádat minulý rok jako připomínku 700. výročí úmrtí krále Kaše Rudolfa I. Habsburského, který zemřel právě při obléhání Horažďovic.
Už od sobotního rána se konal na náměstí řemeslný jarmark, kde si mohli návštěvníci koupit například ručně vyráběné svíčky, košíky, ručně vyřezávané dřevěné figurky nebo si vlastnoručně vyrazit upomínkovou minci. Zajímavý byl stánek s ne zcela středověkým artiklem, jehož reklamní poutač hlásal: „Masožravé květiny, vhodný dárek pro tchýni.“