Nakaženo je šestasedmdesát ze 137 klientů a sedmnáct z celkových osmdesáti pracovníků tamního Domova sociálních služeb. Malá obec tak předčila třeba několikanásobně početnější aglomerace jakými jsou Olomouc nebo Zlín.

Uživatelé a zaměstnanci byli plošně otestováni na doporučení hygieniků. „Hrozivé pondělní číslo se naštěstí v odpoledních hodinách zastavilo,“ konstatoval ředitel Petr Kounovský. Průběh nemoci je u jeho podřízených i osazenstva komplexu zatím mírný, vesměs se zvýšenými teplotami. S dovětkem, že zdraví obyvatelé komplexu jsou odděleni od infikovaných. Těch je ovšem více a mají k dispozici speciální místnosti. „Především na mé kolegy a kolegyně klade tato situace obrovské nároky. Nejen kvůli častému měnění oděvů, ale zejména s ohledem na maximální péči o dříve narozené,“ uvedl šéf DSS.

V zařízení, jehož zřizovatelem je Plzeňský kraj, tráví podzim života senioři i lidé s mentálním nebo zdravotním postižením. Od 6. října se museli vyrovnat se zákazem návštěv i opuštění objektu a následovala mohutná hygienická opatření. Přesto se koronavir za brány domova dostal.

Při mimořádné situaci nezůstali Liblínští osamoceni: „Jsme v kontaktu s krajem, který usiluje o zajištění studentů. Nám už se sama přihlásila dvě děvčata. Slečny Vrbová a Lipertová tady byly na letní praxi a znovu posílí naše řady. Podle svého příslibu nastupují ve středu,“ zdůraznil Kounovský. V úterním odpoledni spěchal za představitelkami městyse (starostka i její zástupkyně mají nemoc za sebou) pro ochranné pomůcky a do domova vzápětí přivezla hygienické potřeby Alena Manková za nedaleký Újezd u Svatého Kříže.

Ing. Josef Bernard
Bývalý hejtman Bernard podle policie covid-19 nešířil, případ odložen

Trable svých přátel sleduje i zpěvačka Helena Vondráčková. Už bezmála deset let je patronkou zařízení a v předvánočním čase vozí desítky lístků na koncert v sále Lucerny. „Moc držím přátelům palce a těším se na další návštěvu. Zatím mi ale nezbývá nic jiného než je pozdravit na dálku a popřát jim pevné zdraví. S důrazem na maximální hygienu a minimální srocování.“

Pravděpodobně v sobotu se kompletní liblínská sestava podrobí opakovanému testování.

Pokud jde o souhrnná čísla, bylo ke včerejšku na Rokycansku infikováno 401 osob. Dalších 324 lidí se už uzdravilo a nejpozitivnější ve smutných statistikách je nula v kolonce zesnulých ve spojení s koronavirem.