Předmětem návrhů byly infobox, okrouhlice u letního kina, okolí kaple „Chaloupka", pěší podchod pod Plzeňskou ulicí, Tylovo nábřeží, Křesťanský vrch Křížová cesta se zakončením, odpočinková místa, Vodojem, přístav s půjčovnou loděk a přístřešek pro pétanque. Celkem se sešlo 36 návrhů, ze kterých jich deset vybereme a postupně zveřejníme.

V dnešním díle přinášíme návrhy architektonické kanceláře DaM. Jde o okolí kaple Chaloupka, pěší podchod pod Plzeňskou ulicí a Vodojem.

Krvavý koberec

„Zázrak Klatovské Madony je pozoruhodnou legendou, která zaslouží péči. Přesný původ a obsah příběhu zná možná část Klatovanů, ale minimum lidí mimo město. Nabízíme malou úpravu, jakousi připomínku, která má znalým potvrdit, u neznalých vyvolat zájem nebo alespoň zvědavost," popisuje záměr změn architekt Petr Burian.

Podle architektů je kaple Chaloupka dnes významově poněkud utopena v moři okolní zástavby. Jako jediná smysluplná a volná plocha k úpravě se podle nich nabízí protilehlý parčík. „Propojení dvou elementů, kaple a parku, napříč přes okružní silnici vytvoří nepřehlédnutelnou vazbu. Prostředkem je jednolitý monochromní koberec v barvě krve. Parkovou zeleň důsledně nahrazujeme parkovou „červení". Podle nás by musel každý projíždějící řidič alespoň zpomalit, když by tohle vše viděl," sdělil architekt David Macháček.

Dalším tématem, kterým se architekti zabývali, byl podchod pod Plzeňskou ulicí. Ten podle nich na takovémto místě v centru nemá co dělat. Hned po dokončení obchvatu města by se podchod měl změnit ve standardní úrovňový přechod, proto nedává smysl do jeho stavební přeměny investovat vysoké prostředky. Lze jej ovšem za přijatelné náklady zatraktivnit. „Navrhovaná úprava má tři složky, a to barvu, zvuk a videoprojekci. Všechny stavební součásti podchodu, stěny, podlahy, strop, zastřešení, dostanou nový jednotný barevný povrch. Pod strop podchodu je umístěna série dataprojektorů a reproduktorů. Prostor je střežen bezpečnostními kamerami a na vstup do podchodu reaguje pohybové čidlo, které spustí obraz i zvuk," vykreslila podobu podchodu Lubomíra Gallová.

Bruslit na Vodojemu

Svůj návrh předložili také k proměně Vodojemu. „Dnes zná většina Klatovanů z lokality Vodojem pouze onu stavbičku. Proč nepodpořit atraktivnost současného parku zesílením vazby na fenomén ukrytý v místním názvu všesmyslovým zážitkem z vody v nejrůznějších podobách a skupenstvích?" položila otázku architektka Kateřina Margoldová.


Voda je v jejich představách jako faktor, který zrcadlí, chladí, osvěžuje, vyzývá ke hraní, mění mikroklima a napájí faunu. Ale jejich představa o vodě má svá specifika. „Je extrémně mělká, vhodná k brodění, je bezpečná a nečeří hladinu. Je definovaná absolutně přesnou kruhovou geometrií o průměru 42 m a hloubce 3 cm. Umí se proměnit ve vodní mlhu vystřikovanou čas od času z trysek po obvodu kruhu, v létě jde o uzavřený, neustále přečišťovaný okruh a v zimě se okruh uzavře a k dispozici všem zůstane největší zamrzlá louže ve městě," uvedl architekt Robin Müller.

Všechny návrhy si můžete prohlédnout v bývalé jezuitské koleji, kde jsou vystaveny.