Gratinovaný kokosový krém z bílé čokolády s filetkami z růžového grepu a fíkem doplněný vanilkovou zmrzlinou a nebo čokoládové suflé s mangovým tataráčkem a kokosovým granité či snad kuřecí rolka na španělský způsob byly k vidění na semináři Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pobočky Šumava v Klatovech o minulém víkendu.


„Cukráři a kuchaři se společně scházejí už od roku 1997, aby si vyměňovali zkušenosti a informace z oboru. Ročně pořádáme zhruba čtyři až pět seminářů. Ten, který se konal v Klatovech nyní, byl zaměřen na využití a zpracování netradičních druhů exotického ovoce a vánoční dorty, cukroví, čokoládové bonbony a nápoje,“ říká organizátorka Miroslava Pítrová.


„Obsahem setkání bylo naučit a nebo informovat kolegy o nových netradičních druzích cukroví, dortů s vánoční tematikou, a to jak dortů pečených, tak i nepečených. Dále o nových trendech v oblasti pečení a vaření, využívání sušeného i kandovaného ovoce, jednoduchých moučníků bez použití forem, ale i v oblasti horkých nápojů a podobně,“ doplnila informace Pítrová.


Profesionálním cukrářům, kuchařům i studentům Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech přednášely kapacity ve svém oboru, a to například viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Pavlína Berziová, šefcukrářka hotelu Bobycentrum Brno Pavlína Babušíková či šéfkuchař hotelu Intercontinental Praha Lukáš Skála.


„Trendem současné cukrářské výroby už nejsou hutné domácí dorty a zákusky, ale lehké, zdravé výrobky. Cukráři začali vzhlížet k biopotravinám, což je světový hit,“ říká Lukáš Skála.


Zdravější strava i výrobky s použitím exotického ovoce se začínají objevovat také na českém vánočním stole. Vedle vanilkových rohlíčků, pracen a slepovaného lineckého se začínají objevovat více pracnější a zdobenější výrobky s použitím ovoce, což u nás nebývalo.


„Jsou zatím jen zpestřením, protože vánoční klasika u nás stále vede. Já doma zůstávám u rohlíčků, i když muškátové, rumové či kávové lanýže, košíčky s ořechovou variací, papájové soudečky či fíky v čokoládě jsou také chutné,“ popisovala šefcukrářka brněnského hotelu Bobycentrum Pavlína Babušíková.