Sněhu je na Šumavě ještě dostatek, takže zalyžovat si zájemci mohou i v dalších skiareálech. Modravsko a Železnorudsko nabídnou i strojově upravené běžecké stopy.

„Od neděle nám připadlo dvacet centimetrů prašanu. Podmínky v uplynulých dnech byly a i nyní stále jsou snad nejvíce zimní za celou zimní sezonu," uvedl k aktuálním podmínkám provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Na špičáckých sjezdovkách leží 35 až 40 cm sněhu. Kromě jednoho z vrcholů špičácké zimní sezony – Jízdy přes louži – se v sobotu 19. března ještě koná finálový závod mládeže v rámci seriálu Šumavský pohárek na rodinné Spodní Šanci. Od sobotního poledne do večera bude proto tato sjezdovka pro veřejnost uzavřena.
Start 12. ročníku Jízdy přes louži na Špičáku bude hned vedle občerstvovací stanice kiosku U Sekyrek. Přihlášky do závodu se přijímají od 15 do 15.30 hodin přímo u louže. S každým absolvovaným kolem se zkracuje nájezd a vítězem se stane ten, kdo louži přejede, aniž by skončil ve vodě. Startovné ani vstupné se neplatí.

Podle webu železnorudského informačního centra jsou v provozu také areály Samoty, Nad Nádražím, Belveder, Weissova louka a Debrník, v sobotu a v neděli také lanovka a vlek na Pancíři.

Za lyžováním lze vyrazit i do Kašperských Hor, tamní sjezdovka bude dnes, v sobotu i v neděli v provozu rovněž.

Na Šumavu mohou vyrazit i běžkaři, na Železnorudsku a Modravsku se mohou těšit na strojově upravené stopy, na Prášilsku už se budou muset spolehnout na stopy projeté dalšími běžkaři. „Zimní sezona nám oficiálně končí 15. března, takže jsme se dohodli, že upravovat nebudeme. Ale sněhu je stále dostatek a stopy jsou „našláplé"," uvedl místostarosta Prášil Josef Rada. Ve středu byly strojově upraveny také stopy z Kvildy na Prameny Vltavy a z Kvildy do Horské Kvildy.

David Kojan