Ve frontě stojí odhadem osmdesát  lidí. Někteří drží bednu, jiní pytel. Cíl mají ale společný –  všichni si přijeli pro slepice.

Je to jasné, „slepičí šílenství“, kdy lidé kvůli velmi drahým vejcím nakupují slepice, od nichž je vejce vyjdou mnohem levněji a navíc jsou kvalitnější, než často nabízejí supermarkety, dorazilo i na Klatovsko. „Zatímco vloni touto dobou nebyl o slepice prakticky zájem, teď je poptávka obrovská. Řekl bych, že zájem je tak o osm set procent vyšší než před rokem,“ řekl mi v pátek chovatel František Štampach z Janovic nad Úhlavou a já vidím, že nepřeháněl.

Je sobota ráno a jsem v janovické firmě OVIS DROB, kde se koná tradiční prodej drůbeže. Přestože oficiálně začal teprve před dvěma minutami, už je tady pořádně rušno. V okolí firmy se prakticky nedá najít volné místo na zaparkování, stojí tu jak otřískané favority, tak auta za statisíce korun. Rušno je i na dvoře, kde už si první šťastlivci vybírají slepice. „Já mám čtyři hnědé,“ hlásí starší pán. „Já jich mám celkem deset,“ ukazuje papírek další z kupujících a pokládá ke klecím dvě velké papírové krabice, které se záhy plní. Lidé ve frontě si krátí čas povídáním o všem možném. Mají před sebou minimálně desítky minut čekání, u těch posledních se dá určitě mluvit o více než hodině. K vidění přesto nejsou žádné hádky či předbíhání.

Zatímco přijíždějí další a další zájemci, já se ptám těch šťastnějších, co si ráno přivstali a krátce po osmé už se tak mohou s nákupem vypravit domů, co je do Janovic přivedlo.

„Já sem jezdím pravidelně ob jeden rok, vždy, když doplňuji chov. Takže bych přijel stejně, i kdyby se nestrhl ten humbuk,“ říká mi František Žižka z Klatov, který slepice chová na své parcele.

„Koupili jsme patnáct slepic, chováme je samozřejmě kvůli vajíčkům. Když si vezmete, že vejce stojí sedm korun, tak to jinak ani nejde,“ je přesvědčen Jaroslav Dostálek ze Kdyně. A co říká na přemrštěné ceny vajec a s tím související obrovskou poptávku po slepicích? „Je to hnus. A může za to Evropská unie,“ myslí si.

Přesunuji se zpět k frontě, kde mě sám oslovuje jeden z nakupujících, který poté, co se ubezpečí, že jsem z Klatovského deníku, nachází i dalšího viníka. „Myslím, že částečnou vinu za toto šílenství mají novináři, kteří z toho dělají divadlo,“ říká mi Jiří Kadlec z Hluboké.

Já si spíše myslím, že za velkým zájmem o slepice stojí nesmyslně drahá vejce, ale to teď není podstatné. Důležité je, že poptávka po slepicích je skutečně až neuvěřitelná, což mi po skončení prodeje potvrzuje i František Štampach. „Za dvě hodiny jsme prodali 890 kuřic (mladé slepice, které začnou brzy snášet – pozn. aut.). Něco podobného naposledy pamatuji v polovině 90. let. Lidé přijeli z okolí i zdaleka, byli tu i kupující z Rokycan, Plzně či dokonce Chebu. A někteří už si rovnou zamluvili kuřice na podzim,“ zbilancoval dvouhodinový prodej Štampach.

Když má člověk parcelu či zahrádku, kde drůbež může mít (a má to štěstí, že mu ji někdo neukradne), tak se při dnešních cenách vajec a nenáročnosti slepic jejich chov zřejmě skutečně vyplatí. „U nás koupíte patnáctitýdenní kuřice za 115 až 120 korun. Musí se zaklimatizovat, ale zhruba za měsíc už začnou snášet,“ uzavřel janovický chovatel.