Společně navštívili obce Běšiny, Úloh, Luby,  Mochtín, Kocourov a Bystré.

Zvednuté hladiny potoků poničily hlavně silnice a mosty, které jsou podemleté nebo zvlněné. „Vydali jsme se na místo samé, abychom viděli, jaké škody tu voda napáchala na majetku Plzeňského kraje i na majetku obecním. Jsme připraveni pomoci, uvidíme, jak vysoké škody budou. Čekáme na návrhy rozpočtů od obcí a také vedle toho opravujeme svůj majetek, který mnohde velmi utrpěl," řekl Chovanec.

Například propustek v Běšinech musí být neprodleně opraven, protože tvoří novou hráz u přilehlého rybníka, což je podle hejtmana nebezpečné i pro občany žijící pod touto lagunou. Tam také voda poničila i dva mosty. Škody na majetku kraje budou průběžně opravovat silničáři z provozních prostředků.

„Celkové škody na krajském majetku ještě vyčísleny nejsou, vyhodnocuje je Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, ale jisté je, že některé stavby budou vyžadovat kompletní rekonstrukci. Nelze tedy říct, kolik nás to bude stát, ale odhaduji to na deset až patnáct milionů korun celkem," zhodnotil Chovanec.
Například v Mochtíně byla škoda na obecních cestách a mostcích odhadnuta na dva miliony korun.

Plzeňský kraj chystá finanční pomoc postiženým obcím. Ty však nejprve musejí podat žádosti. „Stačí, když nám obce pošlou jednostránkovou žádost, kde popíší svoji situaci. Konkrétní peníze musí schvalovat zastupitelstvo Plzeňského kraje na svém jednání, tedy 10. září," uvedl Grüner.

Obce této možnosti využijí a o příspěvek požádají. „Škody v Klatovech a přilehlých obcích jsou zatím okolo 3,5 milionu korun, z čehož škody na majetku města činí okolo 1,5 milionu korun, zbylá částka vyčísluje škody na soukromém majetku. Všechny tyto škody sepíšeme a zašleme na kraj, poté budeme s krajem vyjednávat o příspěvku," sdělil Deníku místostarosta Klatov Jiří Štancl.

Celkové škody v tisících Kč k 19.7.

Švihov                                    500
Vrhaveč                               2 520
Klatovy                                3 944
Plánice                                    475
Myslovice                                  75
Nýrsko                                    411
Mochtín                                8 600
Hartmanice                              400
Číhaň                                    4 250
Bolešiny                                2 019
Dolany                                     900
Chlistov                                 3 800
Kolinec                                  1 905
Předslav                                1 350