Nejchladněji bylo na Rolavě na Karlovarsku, kde rtuť teploměru klesla na minus 17,5 stupně. Teplotu minus deset stupňů a nižší meteorologové zaznamenali na 14 stanicích. ČTK to řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Rekordní minimum nad ránem padlo také na šumavské Jezerní slati, kde teplota vzduchu klesla na minus 14 stupňů. Tabulku rekordů pro 14. listopadový den přepisovali také na Jizerce v Jizerských horách, kde bylo minus 13,7 stupně. Jen o půl stupně tepleji bylo na Borových Ladech na Šumavě.

Rovných 13 stupňů pod bodem mrazu meteorologové naměřili v Šindelové v Krušných horách. Na minus 12 stupňů klesla teplota ve Volarech a v Pohoří na Šumavě.

"Na Horské Kvildě bylo minus 11,6, ale to není rekord. V roce 1999 tam naměřili minus 14,1 stupně," doplnil Dvořák.

Podle informačního webu ČHMÚ byla dnešní noc mrazivá především v Česku. Díky jasné obloze zde průměrná teplota klesla na minus 6,5 stupně, na západě republiky se pohybovala kolem minus osmi.

Na Moravě a ve Slezsku zajistila nízká oblačnost podstatně vyšší noční teploty - v průměru kolem minus 1,6 stupně pod nulou. "Ojediněle jsme zde zaznamenali i teploty slabě nad nulou," uvedli meteorologové.