„Pokud vše půjde, jak má, práce by mohly začít někdy na konci dubna nebo května příštího roku,“ říká starosta Horažďovic Karel Zrůbek. Kompletní práce se však během roku nestihnou. Dokončovat se budou nejspíš až v roce 2015.

Rekonstrukci náměstí a přípravu podkladových materiálů brzdila prý jednání s památkáři, kteří měli připomínky k některým návrhům. Od těch prý město muselo nakonec ustoupit.
„Nesouhlasili jsme například s plánovanou výměnou zhruba 90 % současné dlažby, kterou chtějí sjednotit, a dát tak centru města s tisíciletou historií hodně moderní ráz. To je ale ještě otevřené. Dále jsme se střetli na tématu farní zahrady a jejího začlenění do náměstí. Město chtělo vybudovat moderní třístupňové schodiště připomínající amfiteátr, s čímž samozřejmě nemůžeme souhlasit i přesto, že i my jsme pro to, aby se zahrada začlenila do náměstí jako oddechová klidová zóna,“ vysvětluje pracovník Národního památkového ústavu v Plzni David Tůma.

Proměna náměstí v Horažďovicích tedy nebude tak radikální, jak se původně plánovalo.
„Zásadní změny nebudou. Rekonstrukce se bude týkat jen technických věcí, jako jsou obrubníky, šířky chodníků a cest, drobnou úpravou projde i park. Chceme, aby duch náměstí byl moderní a elegantní. Než k tomu ale dojdeme, čekají nás také opravy inženýrských sítí pod povrchem, tedy rozvodů vody i kanalizace,“ vysvětluje starosta.
Náměstí se bude opravovat na etapy, tak aby se mohly zásobovat obchody a restaurace sídlící právě v centru města.

„V tuto chvíli je jisté, že pokud v květnu s pracemi začneme, těžko se na náměstí uskuteční tradiční Slavnosti kaše a nebo v srpnu start automobilového závodu Rallye Agropa. Slavnosti přesuneme nejspíše k zámku. Kam se přemístí start závodu, v tuto chvíli nedokáži říci,“ sdělil starosta.

Město se už vypořádalo i s různými otevřenými dopisy a peticemi. „Město udělalo veřejný průzkum mezi občany a za ním si stojíme,“ dodává Zrůbek.