Obnovit portál historické barokní lékárny U Bílého jednorožce v Klatovech na náměstí a vrátit do jeho štítu narvalí zub chce občanské sdružení Přátelé české historie v Klatovech.

„Hlava koně,  z jehož čela se tyčil narvalí zub, zdobila lékárnu někdy do dvacátých let 20. století. Mylně se totiž považoval  za zázračný roh bájného jednorožce. Dodnes je tento zub součástí vnitřní expozice lékárny.  Oslovili jsme proto Galerii Klatovy / Klenová a Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech  a společně jsme připravili veškeré podklady pro případnou obnovu portálu. Zadali jsme projektovou dokumentaci a vypracoval se rozpočet který se pohybuje někde kolem půl milionu korun. Galerie požádá kraj o dotaci a zbylé prostředky bychom pak chtěli dofinancovat prostřednictvím veřejné sbírky, která byla vyhlášena 1. června letošního roku a potrvá do 3. dubna 2014," informuje předseda sdružení Ivan Rubáš.

Galerie Klatovy/ Klenová požádá v příštím roce o dotaci na opravy Plzeňský kraj. „Pro letošní rok již máme prostředky vyčerpané," informovala ředitelka galerie Hana Krystová.

Barokní lékárna  společně s katakombami a Černou věží patří mezi památky, kvůli kterým do Klatov jezdí turisté z celého světa.