Předmětem návrhů byly infobox, okrouhlice u letního kina, okolí kaple „Chaloupka", pěší podchod pod Plzeňskou ulicí, Tylovo nábřeží, Křesťanský vrch Křížová cesta se zakončením, odpočinková místa, Vodojem, přístav s půjčovnou loděk a přístřešek pro pétanque. Celkem se sešlo 36 návrhů, ze kterých jich deset vybereme a postupně zveřejníme.

V dnešním díle přinášíme návrhy architektky Jany Svítkové. Jde o okolí kaple Chaloupka, Vodojem a Křesťanský vrch s Křížovou cestou.

„Nejvíce mne oslovilo téma kaple Chaloupky. Přes velkou důležitost tohoto místa pro historii Klatov je dnes okolí kaple ve velmi neutěšeném stavu. Hlavní myšlenkou mého návrhu je zdůraznění významu Chaloupky, dostat ji do středu dění. Centrem celého prostoru se proto stává vstup do kapličky. Odtud je do kruhu rozvinuta dlažba, která pokračuje i za komunikacemi do přilehlých prostranství. To znamená do protějšího parčíku i na plochu před obchody, kde je navrženo zrušit rampu se schodištěm a nahradit je sklonitým tvarováním dlažby," uvedla Svítková.

V rámci většího bezpečí chodců je prostor v návrhu doplněn přechody pro chodce. Dlážděné plochy jsou oživeny skupinami vzrostlých stromů a kruhovými květinovými záhony, které barevně akcentují daný prostor. Celá plocha je po obvodu vybavena lavičkami, kterých je ve městě podle architektky vůbec velmi málo. Všechny navržené úpravy prý vedou k tomu, aby se daný prostor stal důstojným místem klatovské minulosti, ale i místem vstřícnějším pro současné obyvatele města, možná i dalším klatovským náměstím.

Dalším zpracovaným tématem je park na Vodojemu. Centrem tohoto prostoru je kruhová plocha na vrcholu. „Tato plocha má v sobě magický potenciál, který je třeba zdůraznit například obnovením pískového povrchu. Do středu této plochy navrhuji umístit veřejné ohniště, okolo něhož jsou rozmístěny lavičky v podobě různě tvarovaných kamenných balvanů. Některé balvany jsou vztyčeny do podoby stél," popsala Svítková.

Toto místo by podle návrhu mohlo sloužit pro pořádání různých společenských akcí, například pálení čarodějnic. Protiváhou kruhu ve staré části parku a také spojujícím motivem by byl druhý menší kruh vytvořený v nové vyhlídkové části parku s jednou stélou a lavičkami. V místech zajímavých výhledů by bylo možno umístit pikniková místa, tj. stůl s lavičkami. Park by mohl být dále doplněn v lokalitě u hlavního vstupu hřištěm pro seniory nebo teenagery.
„Svah nové vodárenské budovy, který je hojně užíván k sáňkování, by bylo vhodné upravit z důvodu větší bezpečnosti dětí. Mohl by být doplněn dalšími prvky pro děti, např. lanovou skluzavkou s celoročním provozem. Všechny navržené úpravy přispívají k potřebnému zatraktivnění parku, k jeho větší otevřenosti potřebám místních obyvatel," vykreslila Svítková.

Architektka se zabývala také úpravou vrcholu Křesťanského vršku. „Zde navrhuji jako dominantu Křížové cesty v místě bývalé kaple moderní osvětlený altán. V blízkosti altánu pak odpočinkové místo jako cíl vycházek Klatovanů a zároveň místo pro pořádání kulturních a duchovních setkání," navrhla Svítková.

Všechny návrhy si můžete prohlédnout v bývalé jezuitské koleji, kde jsou vystaveny.