„To byla lahoda. Koupil jsem si jitrnice i zabijačkovou polévku. Moc jsem si pochutnal,“ říká František Moulis z Klatov, který se přišel podívat na klatovské náměstí Míru na pravou staročeskou zabijačku.


Tu zde již podruhé uspořádala klatovská firma Maso West. „Návštěvníci mohli vidět skutečnou zabijačku i s komentářem a samozřejmě ochutnat veškeré výrobky, které k zabijačce patří. Akci jsme zde pořádali poprvé letos v únoru v rámci masopustních hodů. Myslím, že se to lidem líbilo, a proto jsme se rozhodli, že akci budeme připravovat dvakrát ročně. O masopustu jako hody, a na zimu pak jako nefalšovanou českou zabijačku. Celý program jsme připravili ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Klatovy a městem Klatovy,“ říká Stanislav Kopačka.


Řezníci předvedli na náměstí své umění. Pod kotle se stále přikládalo, aby byl dostatek horké vody. Ovar voněl Klatovami a lidé se scházeli s konvičkami na zabijačkovou polévku. Ke všemu vyhrávala rázná dechovka Úhlavanka.


„Přihlížejícím jsme ukázali kompletní průběh zabijačky od porážky prasete přes jeho očištění, vyvržení, rozporcování až po výrobu zabijačkových pokrmů, jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, polévka. Pro děti to byl zajímavý zážitek, pro ty starší pak připomenutí jejich mládí,“ dodal Kopačka.
„Oproti únorové akci byla tahleta zabijačka lépe zorganizována. Vše mělo rychlý spád, pořád se něco dělo a fronty ve stáncích, kde se prodávaly zabijačkové výrobky, byly snesitelné,“ hodnotí průběh akce účastnice Božena Svobodová, která přivedla i vnoučata.


Na náměstí se dokonce i soutěžilo v pojídání jitrnic, a tak se vše neslo v příjemné podzimní atmosféře. „Byl to dobrý nápad. Zabijačka na klatovském náměstí je fakt dobrá věc,“ shodují se přihlížející senioři, které přilákal mimo jiné stan s pivem. Během akce se prezentovala také Střední škola zemědělská a potravinářská v Klatovech, která zde měla svůj propagační stánek s nabídkou učebních oborů.