Pořadatelé vzpomínkové akce – správa hradu a skupina přátel historie Gabreta z Plzně – tak pokračují v novodobé tradici, která trvá více než půl druhého desetiletí. Vzpomínkové requiem za Karla IV. u příležitosti letošního 640. výročí jeho smrti sloužili v sobotu 1. prosince Mons. Adolf Pintíř, místní farář Jan Kulhánek a Tomáš Mrňávek z Apoštolského exarchátu Řeckokatolické církve v ČR v Praze.

„Jako pamětník a rodák z nedalekých Žihobců Pintíř s povděkem konstatoval, že Kašperk, za jeho mládí zcela opuštěná ruina, se nyní stal známým a vyhledávaným turistickým cílem i významným střediskem kulturního života celého okolního kraje,“ uvedl za organizátory kašperskohorský historik Vladimír Horpeniak.

V sobotu 8. prosince se hrad Kašperk opět otevře veřejnosti – nabídne totiž premiérové mikulášské prohlídky. Na setkání s Mikulášem, čertem a andělem v kouzelné atmosféře středověkého hradu jsou zvány hlavně rodiny s dětmi. Prohlídky se konají od 15, 16 a 17 hodin. „Nezapomeňte si vzít lucerny, baterky nebo čelovky na cestu temným lesem k hradu,“ upozornil kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda.

Kvůli omezené kapacitě je na mikulášské prohlídky nutná rezervace na info@kasperk.cz.

Ilustrační fotografie.
Některé spoje MHD byly změněny, ceny zůstávají stejné