Jaká byla v loňském roce návštěvnost vašeho muzea?
V roce 2011 navštívilo muzeum v Horažďovicích  3 461 návštěvníků.  Proti předchozímu roku je tam zaznamenán pokles, který ale způsobil omezený provoz muzea ovlivněný opravou krovů, která se prováděla od května do října. Kromě toho, že se ztížil přístup návštěvníků do muzea, bylo muzeum na tři týdny v hlavní turistické sezoně zavřeno, protože rekonstrukce vyžadovala zbourání částí stropů. Značnou komplikací bylo i zatečení vody do depozitářů, které jsme museli vystěhovat a předměty usušit a očistit. Naštěstí žádný sbírkový předmět nebyl zničen ani nevratně poškozen.

V loňském roce jste měli zajímavou akci, která přilákala desítky diváků. Šlo o rýžování…
Ano, v dubnu loňského roku jsme poprvé vyzkoušeli akci rýžování zlata v Otavě pro veřejnost pod názvem Svatý Jiří zlatinky nese na talíři. Akce byla velice úspěšná a budeme ji opakovat i v letošním roce. Letos je rýžování zlata na jezu  Lipky připraveno na 21. dubna.  

Vaše muzeum má za sebou i několik zajímavých akcí. Připomeňte alespoň ty nejzdařilejší.
Náročnou, ale radostnou akcí bylo setkání se členy Židovské obce z Westminsteru. Přijeli si prohlédnout naše město, protože v synagoze mají posvátné svitky Tóry z Horažďovic. Hosté si prohlédli muzeum, prošli se po městě, navštívili bývalé židovské domy a místo, kde stávala synagoga. Jejich cesta vedla i na nádraží, odkud odjížděl transport do Terezína,  a také jsme navštívili hřbitov, kde zazněla modlitba za všechny, kteří nepřežili 2. světovou válku. V říjnu pak bylo  slavnostní odhalení pamětní desky zakladateli muzea Štěpánu Karlu Vydrovi. V roce 2011 jsme si totiž připomínali 150 let od narození a 100 let od úmrtí tohoto významného rodáka.

I přesto,  že přišlo loni málo návštěvníků, měli  jste  velmi pěkné a zdařilé výstavy.
Byly to výstavy Najdi si svého pradědečka, kdy jsme v muzeu vystavovali dobové fotografie a dobové předměty. Druhou výstavou hlavní sezony byla výstava fotografií Jiřího Vašků  Po cestách, které zarostly. Šlo o výstavu autorské fotografie s židovskou tématikou. Tyto fotografie věnoval jejich autor po ukončení výstavy našemu muzeu.

Vaše muzeum je známé také pořádáním různých přednášek
Stále pokračujeme v přednáškách pro školy i pro seniory, celkem tyto akce navštívilo  během loňského roku 432 zájemců. Nově bylo do nabídky přednášek zařazeno rýžování zlata a  exkurze hornických lokalit. Celkem jsme uspořádali osmnáct přednášek. V roce 2012 bude do přednáškového cyklu zařazena i výuka plstění vlny.
    
Každé muzeum se raduje z nových přírůstků ve sbírkovém fondu, co najdeme nového v Horažďovických sbírkách?
V roce 2011 jsme zapsali 126 přírůstkových čísel, což je 1 914 nových sbírkových předmětů.  Pokračuje  zapisování tiskovin do elektronické  podoby, čímž se zrychluje  vyhledávání textových podkladů. Tiskoviny mají nyní 375 složek, což je 22 m dlouhá řada archivních krabic velikosti A4. Pokračovali jsme v digitálním zpracování sbírkových předmětů a v psaní katalogizačních karet. Nově doplňujeme karty fotodokumentací, vše je pak v elektronické podobě.  Je zpracována celá sbírka fotografií, celkem 344 složek a naskenováno je zatím 1655 fotografií. Do muzejního programu je zapsáno také 531 knih z obecné knihovny.  Inventarizací prošlo 609 sbírkových předmětů.
    
Na výstavu Najdi si svého pradědečka bylo restaurováno 16 kusů textilií. Zachraňují se pro příští generace i další věci?
Máme za sebou konzervování pěti kusů cínových předmětů, včetně zásahu proti cínovému moru.
V současné době například restaurujeme  šestipedálový klavír z roku 1827. Restaurování  je již ve finále a v současné době plánujeme koncert, kde bychom také rádi seznámili návštěvníky s historií nástroje a postupem restaurování. Tato akce byla financována z dotace Plzeňského kraje. Dále pak restaurujeme  plastiku  gotické Madony. Na začátku dubna začíná také restaurování renesančních výmaleb ve věži zámku. Do otevření muzea by měla být akce ukončena a návštěvníci tak uvidí zcela nové prostory.

Každý rok se něco do sbírek muzea také přikupuje, co to bylo v loňském roce?
Od Kongregace sester Nejsvětější svátosti v Českých Budějovicích byl zakoupen soubor dřevěných paliček na paličkování a k tomu jako dar  sestry přidaly rozsáhlou dokumentaci střihů a vyšívaných a paličkovaných vzorů církevních textilií, které samy zhotovovaly v průběhu minulých sta let. Zakoupeno bylo také 12 kusů grafických listů od Aloise Moravce.

Takto by se dalo pokračovat dál a dál přes informace o různých mineralogických průzkumech a podobně. Prozraďte nám , jaké výstavy chystáte pro letošní turistickou sezonu?
V letošním roce jsme se připojili k projektu tří států,  Čech, Polska a Německa – Europa Jagellonica. Naším příspěvkem do tohoto projektu bude rozsáhlá výstava připomínající dobu života Půty Švihovského z Rýzmberka, který byl pánem na Horažďovicích.

Kdy startuje letošní turistická sezona v horažďovickém muzeu?
Veškeré přípravy jsou v plném proudu, letošní sezonu zahájíme 27. května. Jen připomenu, že naše interaktivní dílna je veřejnosti přístupná celoročně.