Semafory, které jsou instalovány na křižovatkách v Klatovech, jsou prý nastaveny na příliš krátký interval. Někteří chodci tvrdí, že na zelenou není možné přejít.

„Nevěřila jsem svým očím, chtěla jsem přejít od hřbitova k „Bouchalce" a nestihla jsem dojít ani na druhý jízdní pás. Na druhé straně jsem schválně počkala a jen tak od oka si změřila, jak dlouho trvá zelená. Možná, že to nebylo úplně přesně, ale napočítala jsem čtyři vteřiny. Na přechodu u kulturního domu jsem napočítala asi osm vteřin," řekla Deníku rozhořčeně Lydie Mašátová z Klatovska.

Světelnou signalizaci v Klatovech spravují Technické služby města Klatov. To, že by semafory měly nastavené tak krátké intervaly, jejich ředitel Peter Pošefka odmítá. „Myslím, že kdyby to tak bylo, spadne křižovatka do poruchy. Vždycky je to nastavené tak, aby se dalo přejít. Takto krátký interval by na semaforu být nemohl. Interval pro chodce bývá kolem deseti vteřin s tím, že ze směrů, odkud mohou do křižovatky vjet auta, je signalizace, která upozorňuje na chodce a chodec má v takovém případě přednost," konstatoval Pošefka.

Křižovatky v Klatovech řídí poměrně složitý elektronický systém, který je vyhodnocen počítačem. Ve vozovce jsou na některých místech čidla, která měří, zda je v křižovatce auto. Když tam auto není, změní se program tak, aby nedocházelo ke zbytečnému zdržení. „Takové čidlo je téměř určitě na křižovatce u kasáren, tam kde se odbočuje doleva do Podbranské. Ale nevím, jestli je dobře nastavené. Posledně přede mnou stálo auto, a zatímco směrem rovně se dvakrát vystřídal cyklus, my jsme měli stále červenou," konstatoval Roman Havel z Klatov.

Pokud si řidiči nebo chodci myslí, že semafory nefungují správně, mohou se obracet na jejich správce. Případně zavolat na linku 156, oznámit závadu na semaforech strážníkům, a ti se postarají o to, aby se hlášení dostalo na příslušné místo.

Okem redaktora

Odpoledne jsem se vydal do ulic a na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, jak to se semafory je. Čtyři vteřiny, o kterých je řeč v článku, jsem nenaměřil. Respondentka neměla stopky a čas odhadovala. Nicméně ani na jedné křižovatce se mi nepovedlo přejít na čistou zelenou. Na křižovatce „U Bouchalky" jsem naměřil interval 10 vteřin, u kulturního domu 8 a Pod Valy 6. Kdybych byl senior, který se pohybuje za pomoci hůlky nebo francouzských holí, nevím, nevím, jak bych to zvládal.