Studenti oboru kuchař–číšník na Integrované střední škole v Klatovech mají perný týden. Závěrečné zkoušky jim pokračují další částí praktických zkoušek. První, kterou bylo sestavení slavnostní tabule v rámci Dne otevřených dveří, mají úspěšně za sebou. Nyní každý den od 6 hodin ráno začínají vařit.

Pokrmy losují

Pokrm, který připravují, mají předem daný podle osnov. K tomu pak je vázané i stolničení. Studenti si téma vytáhnou podle čísla. „Dnes například chlapci dělají sekanou pečeni a k tomu si musí zvolit vhodnou přílohu. Také si sami dělají žádanku na potraviny i časový harmonogram. Při sestavování slavnostních tabulí podle určených témat, které se konalo v rámci Dne otevřených dveří, připravovali menu. Z toho uvařili nyní také další vybraný pokrm,“ popsala praktickou část z vaření učitelka Hana Němečková.

Kuchař Jakub Sazama si vytáhl číslo s čočkovou polévkou a znojemskou pečení. „Z těchto pokrmů mně osobně chutná právě čočková polévka. U znojemské pečeně jsem měl obavy z dochucování, ale i s tím jsem si nakonec poradil,“ popsal svůj úkol Sazama.
„Škola mi toho dala hodně, ale myslím, že jsem se nejvíc naučil na praxi. Po maturitě si chci najít zaměstnání, vařit mě totiž baví,“ dodal Sazama.

Vendula Řeřichová vařila zeleninovou polévku a rajskou omáčku s hovězím masem. „Jako přílohu jsem vybrala těstoviny, protože si myslím, že se k této omáčce více hodí než například knedlíky a navíc tuto kombinaci mám ráda,“ sdělila studentka. „S přiděleným jídlem jsem spokojena, mohlo to být určitě horší. Žádné své oblíbené, které bych si tu chtěla uvařit jako praktickou část maturity, jsem vybrané neměla,“ dodala Řeřichová.

Ukážou i flambování

Závěrečné zkoušky se skládají z více částí, z písemné, praktické a ústní. „Při praktické zkoušce zúročí všechny dovednosti, co se za tři roky na škole naučili. Někdy studenti velmi překvapí v pozitivním smyslu, občas se ale stane, že překvapí opačným způsobem,“ charakterizovala praktickou část závěrečných zkoušek Hana Němečková. „Studenti vaří od 6 hodin ráno a končí v 10 hodin, v této době uvaří oba úkoly. V 10 hodin zhodnotíme jejich práci a zadáme úkol ze stolničení, například flambování, míchání nápojů, příprava káv či salátů,“ doplnila učitelka odborného výcviku Vlasta Majerová.

Učitelky přihlížejí k několika kritériím. „Hodnotíme celkový přístup k vaření, hygienu, dodržování technologických postupů i úpravu na talíři, vzhled pokrmu i chuť. Zeptáme se jich, jaký postup zvolili. Měli by být schopni připravené jídlo i prezentovat v češtině i cizím jazyce,“ řekla Deníku Němečková.

Nejen kuchaři

Ani po zdolání všech nástrah praktické zkoušky nemají vyhráno. Čeká je příští týden poslední, ústní část zkoušek. „Praktickou část závěrečných zkoušek též absolvují tento týden na Integrované střední škole v Klatovech studenti oboru prodavač, automechanik, obráběč kovů a zámečník. Letos ze všech oborů ukončí studium přibližně 90 studentů,“ uvedla zástupkyně ředitele Dana Haviarová.