Minulou sezonu byli návštěvníci klatovských lázní ochuzeni o možnost koupání v jednom z bazénů. Letos už ale bude v novém kabátě k plnému využití.
„Konečná fáze by měla být hotova do čtrnácti dnů. Na letní sezonu bude bazén s hloubkou metr šedesát už určitě v provozu," slíbil ředitel Technických služeb města Klatovy, které mají městské lázně na starost, Peter Pošefka. Ten také prozradil, že tam na návštěvníky čeká překvapení, které nebylo na začátku plánované.

Vše oddálil stav

Opravy bazénu měly být hotové už minulý rok, ale posunul je neočekávaný stav bazénu, který je starý už přes padesát let. „Vysoutěžili jsme zakázku na opravu bazénu, jejíž součástí bylo položení fólie, která by bazén zpevnila. Náklady na tuto zakázku byly vyčísleny na 2,6 milionu korun. Když se však s pracemi začalo, tak se přišlo na to, že už tam v podstatě neexistuje betonová vana, na kterou se fólie má dát. Proto se bude muset udělat nová. Jelikož tato záležitost už přesahuje náklady 2,6 milionu korun, se kterými jsme počítali, tak nám nezbývá nic jiného než úpravy zastavit a vysoutěžit zakázku znova. Práce budou rozděleny do dvou kroků. V letošním roce se udělá betonová vana a na jaře příštího roku by se tam položila fólie. Náklady stoupnou o 2,9 milionu korun," vysvětloval zpoždění v minulém roce místostarosta Klatov Václav Chroust.

Otevření bazénu lidé uvítají. Podle některých je totiž „metr šedesát" nejvyužívanějším bazénem v lázních. „Jsem ráda, že konečně bude bazén v provozu. Minulé léto jsme do lázní skoro nechodili, protože naše děti jsou na malý bazének už velké a na dvoumetrák naopak malé, takže si neměly kde zaplavat," řekla Deníku Martina Šmídová z Klatov.

V současné době se pracuje také na sportovních hřištích, která budou nově na opačném konci lázní. „Hřiště se přesunula kvůli přístavbě krytého bazénu. V zadním traktu lázní tak budou veškerá sportoviště," uvedl Pošefka.

Naplánovány jsou i další práce. „Příští rok bychom měli začít přestavovat strojovny na venkovní bazény, pak bude následovat oprava dvoumetrového bazénu, kempu a tak dále. Máme to naplánované myslím do roku 2019," sdělil Pošefka.

Ceny zůstanou

Zahájení sezony bude záležet na počasí. Kemp by měl být otevřen od 1. června. „Zdražování neplánujeme, ceny zůstanou stejné," dodal Pošefka.

Dočkají se i Sušičané

Venkovní koupaliště opraví také v Sušici, kde na něj získali dotaci od Regionálního operačního programu ve výši 12,6 milionu korun. „Projekt v sobě zahrnuje revitalizaci koupaliště včetně technologie. Měla by se upravit jedna z bazénových van, kde by vznikla plavecká i neplavecká část, byly by tam různé vodní atrakce a druhá by měla být zasypána. Dále by tam mělo být nové hřiště na míčové hry, úschovna kol a zázemí pro inline bruslaře, kteří užívají cyklostezku. Pak se počítá s kioskem, novými záchody a dětským hřištěm," popsala změny investiční technička Městského úřadu v Sušici Dagmar Nováková.

Celkové náklady na Rekreační Otavský Park se předpokládají cca 15 milionů korun. „Začít s úpravou bychom chtěli letos v létě. Záleží to na tom, kdy bude podepsána smlouva o dotaci a jak rychle zvládneme výběrové řízení. Počítáme, že by to mělo být hotové do příštího léta. Měly by to děti dostat k vysvědčení," sdělila Nováková.