První dítě měla Marcela Žandová z Plzně ve svých téměř 35 letech, druhé ještě o tři roky později. „Měla jsem jiné zájmy, ale nelituji toho, že jsem si dala načas," říká matka Evelínky a malého Františka. Ještě před třiceti lety by byla Marcela ve svém věku v porodnici naprostá výjimka, nyní už se příliš nevymyká. A to i přes to, že lékaři varují před možnými komplikacemi v těhotenství ve vyšším věku.

Ženy své mateřství odkládají stále více, jen za posledních deset let se průměrný věk prvorodiček v Plzeňském kraji zvýšil téměř o dva roky. Je také vyšší než republikový průměr, v roce 2014 to bylo 28,6 roku. Pokud do statistik započteme i matky, které mají druhé či třetí dítě, průměrný věk rodičky se vyšplhal až na 30,3 roku.

„V letech 2005 až 2014 jsme největší nárůst zaznamenali ve věkové skupině matek 35 až 39 let, a to téměř o 150 %, a nad 40 let – o 138 %," říká Lenka Křížová z Českého statistického úřadu v Plzni. Zatímco v roce 2005 se většina dětí narodila matkám ve věku od 25 do 29 let, loni byla nejpočetněji zastoupená skupina od 30 do 34 let. Důvodů, proč ženy mateřství odkládají, bývá několik. Vysoká škola, cestování, kariéra a vůbec seberealizace. Někdo se chce naopak bavit a užívat si života. „Ženy odsouvají rodičovství často také proto, že chtějí dítěti zajistit optimální finanční a existenční podmínky," doplňuje Lenka Křížová.

Je tu však jedno velké ale. Ve chvíli, kdy se partneři rozhodnou stát rodiči, už může být z biologického hlediska pozdě. A nejen proto, že se od 35 let snižuje plodnost žen. „S vyšším věkem je logicky vyšší riziko, a to jak pro matku, tak pro dítě. U starších matek roste procento výskytu vrozených vývojových vad, proto matky od 35 let musí absolvovat genetické vyšetření plodu," upozorňuje Zdeněk Knaizl, primář Gynekologic-ko-porodnického oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni.

Tři porody má za sebou Plzeňanka Michaela – při tom posledním vloni jí bylo 36 let a porodila dvojčata. „Můj současný partner je mladší o pět let. Když jsme spolu začali chodit, měla jsem syna z předchozího vztahu a on chtěl dvě děti. Souhlasila jsem pod podmínkou, že limit, dokdy to budeme zkoušet, je 37 let," vzpomíná dnes čtyřnásobná matka. Ani ona, ani Marcela Žandová v těhotenství problémy neměly. „František dokonce pospíchal na svět tak moc, že jsme ani nestihli dojet do porodnice a narodil se doma v koupelně," říká Žandová.

Nejstarší matce, s níž se ve své praxi primář Knaizl setkal, bylo 46 let. „Byla to prvorodička a těhotenství bylo vysoce rizikové i kvůli předchozím potratům," dodal primář. Zároveň ale dodává, že pokud je žena zdravá a už předtím rodila, mateřství do 40 let ji nijak neohrožuje.