Kapající kohoutek, rozbitá pračka, hromada neposekaného dřeva na zahradě nebo obraz, který je potřeba pověsit na stěnu. Ve většině domácností jsou to práce, které vykonávají muži. Když muž nemůže, není doma a nebo práce neumí udělat, využívají někteří lidé hodinového manžela.

„Po smrti manžela jsem zjistila, že spoustu věcí neumím udělat. S něčím mi pomohl vnuk, ale ten bydlí v Klatovech a není vždycky po ruce. Navíc si myslím, že raději sedí u počítače, a šikovný moc není. Dozvěděla jsem se, že existuje hodinový manžel. Nejprve jsem váhala, nebyla jsem zvyklá si do bytu pustit někoho cizího, ale jsem spokojená," řekla Deníku Milada Zdeňková z Nýrska.

Hodinový manžel je služba, kterou v poslední době využívají samotné ženy, ale i muži, kteří si s něčím nevědí rady. „Nejdříve jsem si říkala, že všechno zvládnu, ale pak mě přestalo bavit prosit kamarády o pomoc a stále čekat, až si na mě udělají čas. Když mi přivezou nový kousek nábytku nebo mi zlobí něco na autě, volám manžela na telefonu. Když měl pán přijít poprvé, hrozně jsem se styděla, že musím volat na „maličkosti" cizího člověka. Ale dnes nelituji, není to drahé a mám klid," konstatovala Jana Fialová z Klatovska.

Hodinový manžel je prý připravený pomoci všem – maminkám na mateřské dovolené, ženám v domácnosti, zaneprázdněným mužům, důchodcům nebo invalidům. Hodinoví manželé jsou často kutilové, kteří mají práce kolem domu jako koníčka. Ale není to pravidlem.

Spektrum služeb je široké. V nabídkách manželů jsou práce v bytě, montáž nábytku, sekání trávy nebo štípání dřeva. Většinu klientů tvoří údajně ženy všech věkových kategorií. „Nejvíce jezdím k ženám, které si nevědí s některými pracemi rady. Ale stává se, že zatelefonuje i muž, který například nezvládá instalaci držáků na záclony. Podle toho, co mi klienti říkají, se o práci nebojím, mezi mladými lidmi manuálně zručných ubývá," informoval hodinový manžel Ondřej Kalous z Klatovska.

Klienti mohou některým hodinovým manželům volat nepřetržitě. „Zákaznice se někdy stydí volat, často ani neví komu by měly zavolat. Jsem na telefonu kdykoli, nemám klasickou pracovní dobu. Poruchy v domácnostech taky pracovní dobu nedodržují. Nesnažím se opravit vše za každou cenu. Když na některé práce nestačím nebo je neumím, doporučím klientům nějakého osvědčeného kolegu řemeslníka," dodal Kalous.