„Strava kojících žen se od běžné liší požadavky na zvýšený přísun základních živin, ale také energie, vitaminů a minerálů. Čerstvé rodičky mají rozličné chutě, potřebu jíst v různých intervalech. A v neposlední řadě si zaslouží být i rozmazlovány,“ odůvodňuje novinku domažlické porodnice ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že kuchyňka je rodičkám přístupná non stop po celou dobu jejich pobytu. „Švédský stůl nahrazuje snídani a svačiny. Oběd a večeři maminky normálně dostávají jako ostatní pacienti. Pokud jim ale některý pokrm nevyhovuje, opět mohou vyžít nabídku v kuchyňce,“ doplňuje ředitel.
O čerstvost potravin a hygienu stravování i případné individuální požadavky se stará nutriční terapeutka a kuchyň Domažlické nemocnice. „Například každý kus pečiva je samostatně zabalen. Jídlo, které zůstává delší dobu a ztrácí na kvalitě nebo se blíží jeho expirace, je pravidelně nahrazováno čerstvým. Pokud rodička projeví zájem o nějakou specifickou dietu, například z důvodu alergie na určitý typ potravin, jsme připraveni ji vyhovět,“ vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení Dušan Kolařík.

Rodičky jsou nabídkou potěšené. „Včera jsem opustila oddělení šestinedělí a můžu říci, že jsem byla opravdu moc spokojená. Kromě toho, že byli všichni milí a ochotní, tak právě nabídka snídaně a svačin byla skvělá. Je to určitě krok vpřed,“ uvedla Martina Vičanová. „Jsem ráda, že si mohu vzít i třeba něco sladšího nebo tučnějšího, než bych asi normálně v nemocniční stravě očekávala. Jinak využívám hlavně nabídku ovoce,“ dodala další z maminek.
Bufetové snídaně jsou další novinkou, které porodnice nabízí od příchodu primáře Dušana Kolaříka. Už v srpnu začala poskytovat všem maminkám poukázku v hodnotě 1000 Kč na nákup v lékárně Domažlické nemocnice.
Od prosince se na nabídku obdobného typu bufetového stravování mohou těšit ženy také na porodnici v Klatovské nemocnici.
