Každý z nich tu pomyslnou „káru plnou muziky“ táhne už nějaké to desetiletí…,“ tuhle charakteristiku skupiny si napsali sami muzikanti. Název skupiny party chlapů z Malče u Strašína na Šumavě bez zaváhání vymyslel Šedý vlk, který název oprášil z historických pramenů a znal už jako malý kluk z vyprávění starších. Všem se líbil a všichni jej brzy bez výhrad přijali. 

Skupina vystupuje nejraději tam, kde má vděčné posluchače a příznivce. „Vyjíždíme do okolních vesnic a osad, nebo do zahraničí. Z těchto míst také pocházejí i naši přátelé a muzikanti, kteří s námi při každé možné příležitosti vystupují. Ne ale jako hosté, ale dohromady jsme společná parta báječných kamarádů,“ říká kytarista Mirek Švec. V současné době spolu s ním tvoří základ skupiny Jirka „Fidli“ Fiedler a  Petr „Frankie“ Veselý. Pokud jim čas dovolí, tak hrají také Mirek „Kulík“ Junek a Jarda „Pšenda“ Pšenička. Příležitostně si s nimi zahrají třeba Fanda „Kosák“ Kos nebo herec Jirka „Štěpňa“ Štěpnička.

„Stabilně nás hraje tři až sedm. Záleží na tom, jak ostatní na Maleč dojedou. Nejsme ničím vázaní, nehrajeme smluvně. Nejbližší akcí máme „Cmundiádu“, což je příjemné setkání, kamarádů a lidí z Malče,“ dodává Petr Veselí, který nově hraje na banjo, ačkoliv začínal v kapele jako kytarista.

Večerní prohlídky města Klatov s oživenými historickými obrazy nazvané  Za tajemstvím klatovských ulic 3.
Odhalili tajemství klatovských ulic