VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Madeta se chystá zavřít mlékárnu ve Strakonicích

Od sousedů: Strakonice - Padesátka zaměstnanců se bojí o místa. Nevědí, na jak dlouho budou mít práci.

7.1.2009
SDÍLEJ:

Výrobní linka v jihočeské Madetě.Foto: Edwin Otta

Ve městě skončí po více než padesáti letech výroba mléka. Madeta, jejíž součástí strakonický závod nyní je, počítá s úplným utlumením produkce.
Lidé se bojí o práci, a tak se k celé záležitosti příliš vyjadřovat nechtějí. „Je to citlivá věc, nemůžeme vědět, co se stane a kdo z nás první přijde o místo,“ shodlo se jich hned několik najednou.

Podle mluvčí Madety Barbory Daňkové ke skutečnému uzavření hned tak nedojde. „Není to otázka měsíce či dvou a možná ani půl roku,“ zdůraznila. Madeta chce totiž jít cestou postupného utlumování a snižování počtu zaměstnanců podle toho, jak bude mít strakonická pobočka ještě zakázky.

Na celou situaci mají podle Barbory Daňkové vliv dvě věci. Na jedné straně se Madetě nevyplatí svážet mléko z větších vzdáleností a právě v okolí Strakonic je v ještě rentabilní vzdálenosti poměrně málo dodavatelů. Zanedbatelný není ani vliv trhu. Sušené mléko vyráběné ve Strakonicích jde především na export, a ten je v poslední době stále problematičtější. Kritická situace je i na celém mléčném trhu.

Před rokem byl o mléko zájem, dnes naopak přebývá. Podle Zdeňka Houšky z vedení mlékařského družstva Jih jsou zemědělci už pod hranicí výrobních nákladů a myslí si, že příliš nepomohou ani intervenční nákupy státu. Situaci navíc komplikuje, že Madeta mlékařskému družstvu Jih vypověděla smlouvu. Ta končí v březnu a do té doby musejí zemědělci najít jiného odběratele, nebo s Madetou podepsat novou smlouvu.

Snižování počtu zaměstnanců trvá ve strakonické Madetě několik let. Nyní má závod zhruba padesátku pracovníků, která zbyla po loňských úsporných opatřeních.

Pro vyprázdněné prostory ve Strakonicích hledá Madeta uplatnění. Například už v současné době je tam velkosklad mléčných výrobků.

Madeta v současné době bere mléko od dodavatelů z jižních i středních Čech a je největším zpracovatelem mléka v republice. Ročně do jejích závodů vtečou stovky tisíc litrů mléka.

Historie Madety Strakonice
Výroba mléka začala ve strakonickém závodě v roce 1953. Byl zaměřen na produkci dětské výživy Sunar. Postupně se specializoval na výrobu sušeného mléka pro export. Koncem 80. let byl tehdejší Milkos Strakonice jediným výrobcem plnotučného instantního mléka Tatra ve východní Evropě.
V průběhu let se sortiment rozšiřoval a měnil. V poslední době se tam vyráběla i kromě sušeného mléka pomazánková másla a čerstvé sýry Cottage.
Jejich výroba byla však vloni přesunuta jinam. Madeta, a. s., se skládá z osmi specializovaných závodů. Kromě Strakonic jsou to České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Planá nad Lužnicí, Prachatice a Řípec.

Autor: Jana Štroblová

7.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč Obsluha strojů na bělení, barvení, čištění a další úpravu tkanin DĚLNÍK/CE DO PRÁDELNY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: DĚLNÍK/CE DO PRÁDELNY, vyuč., 2 směny, NÁSTUP: IHNED. Pracoviště: Prádelna nojala s.r.o., Petra Bezruče, č.p. 174, 340 22 Nýrsko. Informace: Lada Veselá, +420 606 753 539. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 20 000 Kč Řidiči dopravy nemocných a raněných ŘIDIČ SANITKY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADUJEME: řidičský průkaz sk. B, základní znalost práce na PC, NABÍZÍME: příspěvek na stravování. Pracoviště: Dopravní a zdravotní služby horažďovice, s.r.o., Blatenská, č.p. 311, 341 01 Horažďovice. Informace: Anton Šimko, +420 731 100 224. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 20 000 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADUJEME: praxe, Kontaktní osoba: Lucie Pavlíková tel.774160364, , e-mail: lucie.kolinova@email.cz, Způsob prvního kontaktu. telefonicky, e-mailem, Zaměstnanecké výhody: ubytování, strava. Pracoviště: Hotel modrava, 341 92 Kašperské Hory. Informace: Lucie Pavlíková, +420 774 160 364. Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 22 000 Kč Barmani BARMAN/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Barman/ka v Herna baru v Sušici, Nevyučené zaškolíme, Mzda 22 000 Kč čistého, Kontakt: František Heidler 773 779 918. Pracoviště: František heidler - herna bar sušice, Nádražní, č.p. 341, 342 01 Sušice 1. Informace: František Heidler, +420 773 779 918.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

HC Škoda Plzeň x Litvínov.
30

Hokejová Plzeň po obratu slavila třetí výhru v řadě

20.10.2018 SHC Klatovy - HC Kobra Praha 7:2
45

Klatovy na domácím ledě deklasovaly Kobru Praha

Opravili podlahy a dveře

Švihov – Římskokatolická farnost Švihov pokračovala letos ve zvelebování tamního farního kostela sv. Václava.

Albánec skončil ve vazbě

Rokycanský soud v neděli rozhodl: Albert Aliu zůstává za mřížemi  

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

Děti si povídaly se známými herci

Klatovy – Děti z divadelního kroužku DUHA působící při Domu dětí a mládeže Klatovy byly v Praze na divadelním představení Mikulášovy prázdniny.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT