I když svedli pracovníci areálu boj s časem a jeli pro náhradní díl až za hranice, lanovku se podařilo zprovoznit až po zhruba 24 hodinách. Většině lyžařů to ale nevadilo a zůstali v neděli na Špičáku, i když se museli spolehnout jen na vleky. Pro majitele areálu, který jim to kompenzoval například polovičními cenami, znamená ale víkendový den bez lanovky nezanedbatelnou finanční ztrátu.

„Byla to běžná závada, která se může stát. V zubovém čerpadle hydraulického systému, který obsluhuje brzdy lanové dráhy, se jedno malé bronzové pouzdérko roztrhlo a způsobilo zadření čerpadla. Bez toho lanová dráha nemůže jet, protože se nenastartují brzdy," popsal problém spolumajitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Závada byla podle něj objevena v sobotu krátce před ukončením provozu, takže lanovka fungovala až do uzavíracích 16 hodin, aniž by to lyžaři poznali. „Stát se to ve všední den, tak bychom to přes noc opravili a druhý den by lanovka normálně jela. Problém byl v tom, že k opravě je potřeba nový díl, který samozřejmě nemáme skladem, ale museli jsme ho vyzvednout v mateřské firmě v Německu. A tam je sklad o víkendu otevřený jen od 9 do 11 hodin. Takže my jsme v devět ráno ve fabrice vyzvedli čerpadlo, hoši ho sem dovezli někdy v půl třetí odpoledne, hodinu trvala montáž, pak se vše odzkoušelo a od pondělí už zase lanovka běžně jede," uvedl Kasík.

Za sedmiletou existenci lanovky šlo o teprve druhý den, kdy nebyla v provozu. Poprvé to bylo krátce po jejím spuštění v roce 2005 a pak až nyní. „Je to pro nás samozřejmě významná finanční ztráta," připustil Kasík, kterému ale udělaly radost reakce lyžařů. „Pokud někdo chtěl, tak jsme mu vrátili kompletní jízdné, druhou variantou bylo, že dostal výměnou voucher na jakýkoli zimní den této zimní sezony. Je ale třeba říci, že vleky jely a my jsme na neděli navíc dali padesátiprocentní slevu na lyžování, což mnozí využili. V sobotu tu bylo 1864 lidí a v neděli jen o pět set méně. Byl jsem tím mile překvapen, neřešili jsme ani jeden případ, kdy by nám někdo nadával. Všichni to pochopili," pochvaloval si Kasík.