ČSO zaznamenává případy otrav napříč celou republikou. V některých okresech je ale trávení častější. Nejvíce problematická je právě oblast západních Čech a také jižní Morava. Ornitologové apelují na veřejnost, aby se s případnými informacemi o trávení a pokládání otrávených návnad obracela na policii.

Všechny tři káně a obě lišky byly nalezeny v poloze typické pro otravu – u ptáků široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas. „Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jde o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ řekl Hlubocká. Ta za pomoci psů vyhledává otrávené návnady a jejich oběti a předává podklady policii. Kromě kání a lišky psovodka na místě dohledala také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, které rovněž ukazují na otravu karbofuranem.

Vydra říční. Ilustrační fotografie.
Ve Švihově našli dvě uhynulé vydry říční, pitva ukáže, zda šlo o otravu

Bohužel tento krutý způsob usmrcení zažili před rokem čtyři orli mořští, a rovněž na Horažďovicku.

Psovodka Hlubocká v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech s Chesapeake Bay retrívrem Vikym. Ten je speciálně vycvičený, aby nález psovodce pouze označil a nijak se u něj nezdržoval, aby mu nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Psí jednotka ČSO se v létě 2020 rozšířila o fenku Irbis, která podstupuje náročný výcvik. „Irbis prozatím pracuje cvičně, ale vede si skvěle, takže už brzy se zapojí do vyhledávání a naplno posílí psí jednotku. Tahle disciplína je velmi nebezpečná a nelze riskovat její zdraví, dokud si nebudu stoprocentně jistá, že ví, jak má postupovat, a například něco neolízne,“ vysvětlila Hlubocká, která je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí.