Vanilkové rohlíčky získaly 28% hlasů, s 20% byla na druhém místě vosí hnízda, třetí místo pak obsadilo linecké cukroví.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny
70 gramů moučkového cukru
70 gramů mletých vlašských ořechů
140 gramů másla
210 gramů hladké mouky

Vypracujte těsto, nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den tvořte drobné rohlíčky, pečte při 175 stupních Celsia a ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Vosí hnízda

Suroviny
150 g piškotů
50 g lískových ořechů (nebo vlašské ořechy)
1 bílek
1 lžíce mléka
100 g moučkového cukru
60 másla
2 lžíce kakaa

Krém
1 žloutek
60 g másla
1 lžíce rumu
50 g moučkového cukru
25 ks piškotů na přiklopení

Nejdříve si rozdrťte piškoty a ořechy. Můžete je dát do robota a sekacími nástavci z nich udělat hladkou moučku. Přidejte prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek a jednu lžíci mléka. Rukama prohněťte a připravte měkké a hladké těsto. Pokud by bylo třeba, ještě přidejte trochu mléka. Těsto nechte odležet v lednici asi hodinu.

Připravte si krém. Změklé máslo utřete se žloutkem a prosátým moučkovým cukrem, na závěr opatrně řeďte rumem. Spárujte těsto a krém. Těsto si rozdělíme na jednotlivé kuličky a postupně vtlačujete do formičky. Vychlazené ani nemusíte znovu obalovat v cukru.

Formičku naplňte, ve středu nechte díru, naplňte krémem a přiklopte piškotem. Skladujte v lednici, před konzumací nechte trochu povolit mimo chlad.