Návaly turistů na Šumavě, jak tomu bývalo obvyklé, se nekonaly. Ale přesto turisté zavítali. Například po cestě k Černému jezeru a zpět bylo kolem sobotního poledne možné potkat zhruba dvě desítky lidí. Téměř všichni vzorně nosili roušky, i ti nejmenší. „Doma už je to pro děti dlouhé, proto jsme si řekli, že vyjedeme někam, kde nebude tolik lidí pohromadě a k tomu je příroda nejlepší. Je to vše náročné a tady přijdeme my i děti na jiné myšlenky. Víme, že je karanténa, ale nejde sedět jen doma, to ani není pro děti dobré,“ řekla maminka Tereza Martinová z Plzně a dodala, že by je ani nenapadlo jít i do přírody bez roušky. Bohužel i výjimky se našly, ústa měly od ucha k uchu, ale nasadit roušku je ani nenapadlo. Šlo ale naštěstí jen o jedince.

Parkoviště ani v dalších částech Šumavy nepraskala ve švech. Na Špičáku stála dvě auta, na Samotách v centru Železné Rudy čtyři a i město bylo v podstatě vylidněné. Z toho má radost starosta Železné Rudy Filip Smola: „Dopředu jsem důrazně apeloval na zdravý rozum a všechny prosil, aby zůstali doma. Velmi rádi všechny turisty přivítáme až bude lepší doba,“ řekl o víkendu starosta.

Ilustrační foto.
Vezměte seniory z krajských zařízení k sobě, pomůže to, vyzval hejtman

Více vozů bylo k vidění na Nové Hůrce, či na Slunečné u Prášil, kde byla zaplněna zhruba polovina parkoviště. Po turistech nebylo ani památky i v Srní, kde se jen několik jedinců vydalo na Vlčí stezku.

Pěší turisty, či na jezdce kolech bylo možné vidět na Modravě. Lákala také vycházka do okolí Čeňkovy pily, kde bylo parkoviště také z části zaplněné. O něco dále stála auta dokonce i u silnice.

I když se nyní o víkendu brány památek neotevřely, vydali se někteří alespoň do jejich okolí jako tomu bylo u Kašperku.

O něco živěji bylo také v klatovském parku, kam si šli mnozí posedět, projít či se projet na kole.

Jedno z nejnavštěvovanějších míst v Plzni, Bolevecké rybníky, využilo v sobotní slunný den mnoho Plzeňanů k procházkám nebo vyjížďkám na kole. Někteří se sice nechali zlákat k posezení u stánku s občerstvením, drtivá většina byla ale disciplinovaná a vzájemně ohleduplná, dodržovala odstupy a nošení roušek.

Centrum Konstantinových Lázní.
V jediných lázních v kraji je posledních pár hostů, zanedlouho se uzavřou