„I když jaro letos přišlo o měsíc později, vypadalo to na dobrý rok. Včely, kterých na Klatovsku ubývá, ale nestihly vše včas opylovat. Přišly totiž vydatné a dlouhotrvající deště, které občas doprovázely kroupy a nebo chladné počasí. Déšť a vítr na zahradách vše zničily" říká zahrádkář z Plánice Jindřich Orna.

Na zahradách to podle zahrádkářů prý nevypadá moc dobře.
„Broskvoně odkvetly dobře, místy byla poměrně dobrá úroda. Jsou však oblasti, kde ale pomrzly a nebo vše opadalo kvůli dešti a kroupám. Švestek bude také nedostatek. U jabloní to je obdobné. Jsou místa, kde jsou stromy obalené, ale i oblasti, kde budete jablíčka na stromech hledat jen stěží. Stejné to je i s třešněmi a višněmi. Nebudou blumy, meruňky, špatně to vypadá s ořechy. Urodit by se ale mohly hrušky," popisuje situaci člen Územního sdružení Českého svazu zahrádkářů Jaroslav Schejbal z Předslavi. Slabou úrodu letos zahrádkáři očekávají i u cibule a česneku. Právě na nich by se mohlo odrazit velmi mokré a chladné počasí. Pěstitelé se bojí plísní a hniloby.
„Situace je velmi špatná. Ohroženy jsou i naše tradiční podzimní zahrádkářské výstavy," zoufá si Orna.
Vysoké ceny jsou již nyní
Ceny českého ovoce a zeleniny by tak kvůli špatné úrodě mohly ještě více vzrůst. O kolik, si ale nikdo ze zahrádkářů ani prodejců netroufá odhadnozt. Českých plodin bude v obchodech totiž velmi málo. Už nyní jen těžko seženete například český česnek, česká jablka a podobně. Třeba jablka stojí nyní v obchodech kolem 25 až 65 korun za kilogram. Jablka z dovozu se pohybují kolem 15 až 19 korun za kilogram. Vysoké ceny se dají očekávat i u ořechů, které se už loni prodávaly za více než sto korun. Broskve nyní v obchodech pořídíte kolem 70 korun za jeden kilogram.