„Minulý čtvrtek jsme vytiskli na školní tiskárně na gymnáziu cvičně první štít podle návrhu Josefa Průši. V pátek jsme spustili ostrý tisk hned na několika tiskárnách ve školách i u různých učitelů i nadšenců doma. Přes víkend se k nám přidalo pár dalších dobrovolných tiskařů včetně Úhlavy, o. p. s.,“ uvedla jedna z učitelek Kateřina Vágnerová, která iniciativu výroby v Klatovech rozjela.

Ještě v pátek se jim ozvalo prvních 25 zájemců o štít. Bylo tak potřeba dát dohromady materiál a mohlo se začít s výrobou. „Více než 100 fólií věnoval kamarád, skaut, který teď pracuje v Praze, a v kanceláři jich zrovna měli dostatek. V neděli sedl do auta a fólie přivezl, aby mohly první štíty posloužit už v pondělí,“ uvedla Vágnerová.

Gumy na upevnění štítu sehnalo hned několik dalších dobrovolníků. Tento týden na nákup filamentu pro tisk výrazně přispěl SK Volejbal Klatovy. Od pondělí vyrobí kolem 20 štítů denně. Tisknou tiskárny z gymnázia, Masarykovy ZŠ, Čapkovy ZŠ, Úhlavy, o. p. s. a doma u obětavých nadšenců z řad učitelů i široké klatovské veřejnosti.

Klatovské štíty už chrání mnoho lidí. „Zatím jsme předali štíty lékařům praktikům, pediatrům, zubařům, ORL, lékárníkům, pečovatelkám v sociálních službách, sanitní službě a ve frontě máme více než 100 štítů. Pokud by nám chtěli lidé pomoci, mohou věnovat fólie do kroužkové vazby šíře 200 micronů velikosti A4 nebo se mohou připojit k tisku, pokud vlastní tiskárnu,“ vyzvala Vágnerová.

Zámek Chudenice.
Památky můžete navštívit i z pohovky v obýváku