Lidé plní lékárny a nakupují běžně dostupná léčiva. Někteří mají strach ze zvyšování DPH a zdražení léků. „Chci si nakoupit léky před svátky. Nějaký acylpirin, vitamíny. Nevím, jestli si toho nemám vzít víc, slyšel jsem ve zprávách o zdražování. Ale jako důchodce nemůžu moc utrácet," svěřil se dvaasedmdesátiletý Josef Krupička z Klatov.

Zdražovat se bude

Zdražování léků v příštím roce pravděpodobně nastane. Zatím však není jisté, v jaké výši bude. Cena se bude odvíjet od zvýšení DPH a konečné sazby jsou prozatím neznámé. „Lidé by se neměli bát. Pokud ke zdražení dojde, půjde o procenta. Nebude to nic zásadního. Přesná výše bude jasná, až rozhodnou zákonodárci. Lidé dnes nakupují běžně dostupné a prodejné léky. Hlavně ty na léčbu viróz a nachlazení. Ani tady není důvod k obavám a nedoporučuji dělat si zbytečně velké zásoby," uklidňuje provozovatel Lékárny na Pražské v Klatovech Pavel Voráč. „Zájem lidí o nákup je mírně zvýšený, ale to odpovídá tomu, že se blíží svátky," dodává Voráč.

Virózy prozatím Klatovsko míjejí

Zatímco na Domažlicku narušila začínající epidemie akutních respiračních onemocnění provoz nemocnice a škol, Klatovsku se virózy zatím vyhýbají.
„Měli jsme několik dětí s angínou, ale respirační onemocnění se prozatím u dětí neprojevují. Víme, že nemocnost je větší na Domažlicku. Dá se čekat, že blížící se vánoční prázdniny přispějí ke zklidnění situace," řekla Deníku klatovská dětská lékařka Jarmila Krátilová.

Podle statistik, které mají k dispozici hygienici, není situace nijak vyhrocena. „Data z padesátého týdne tohoto roku jsou pro bývalý okres Klatovy v zásadě příznivá. Zaznamenali jsme 644 nemocných. Prozatím jsme tedy pod hranicí, kdy se začíná mluvit o epidemii," konstatovala Jitka Skálová z odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice v Plzni. Větší nemocnost se zatím neprojevila ani ve školkách nebo nemocnicích. „Děti sice stonají, ale není to nic, co by se v tomto ročním období nedalo čekat každý rok. Žádné náznaky nějaké vážnější nákazy nemáme," informovala ředitelka klatovských školek Jitka Luňáková. „Pacienty ani personál nemocnice zatím žádná nákaza neskolila," sdělila sekretářka nemocnice v Sušici Jana Svatošová.