Podmáčené stromy hrozící vyvrácením a úrazy jsou důvodem, proč je již několik měsíců uzavřen anglický park Ostrov v Horažďovicích. Místo, které je považováno za zelené srdce města a které je využíváno jako rekreační oddechová zóna pro obyvatele Horažďovic a turisty směřující do tohoto města, je totiž v zátopové oblasti.

„Ostrov z jedné strany obtéká řeka Otava a z druhé mlýnský náhon. Pravidelně několikrát do roka je tak ostrov zaplavován vodou a celý zůstává i několik dnů pod vodou. To má vliv na veškerou zeleň," informuje místostarosta Horažďovic Jan Buriánek. Park bývá často rozmáčený a trvá dlouho, než se po deštích a povodních dá opět dohromady.

Poslední ránu dala parku červnová povodeň. Ta podemlela břehy ostrova a stromy a poničila cestičky v parku tak, že se rázem stal nebezpečným a musel být uzavřen.

Práce na odstraňování škod a havarijního stavu v parku již začaly.

„Město si nechalo vypracovat odborný posudek odborníky a vytipovaly se i stromy, které budou muset být poraženy. Za oběť červnovým povodním tak padne téměř šedesát stromů," vysvětluje Buriánek.

O jaké druhy stromů a o jak cenné dřeviny půjde, odmítla vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Horažďovicích Jitka Vašková Deníku sdělit.

Anglický park Ostrov byl před čtyřmi lety nákladně kompletně rekonstruován. Vznikly v něm cestičky, umístěny tam byly lavičky a došlo i na úpravu zeleně a ploch. To vše je ale zničeno. Místostarosta odhaduje škody v řádu statisíců korun.

Likvidační práce nyní zaplatí město. Pokusí se ale žádat o dotaci.

„V tuto chvíli jen stěží můžeme odhadnout, kolik peněz budeme muset investovat do obnovy parku a likvidace jeho havarijního stavu," tvrdí místostarosta.
Veřejnosti uzavřený park vadí. „Rádi do parku jezdíme na kolech, nebo chodíme na procházky se psem, je tam klid a pohoda. Chodíme si tam hlavně odpočinout, a tak nám samozřejmě vadí, že se do parku nemůže. Lidé tam stále chodí, ale je to nepříjemné, když jsou všude ty cedule se zákazem a nebo vás vyhánějí městští strážníci," domnívá se Ivan Wehle z Horažďovic.

Kdy bude park otevřen, nedokáže v tuto chvíli nikdo z horažďovické radnice říci.