„Na zahradách rozkvetly sněženky, raší růže, angrešty, rybízy. Začínají rašit i ovocné stromy a keře. To by rozhodně nemělo být na začátku února obvyklé. Teď má být vše schované pod sněhem a chránit se před mrazem," říká předseda zahrádkářské organizace v Klatovech Josef Novotný. Teploty dosahující na začátku února i 10 stupňů Celsia, způsobují na Klatovsku velké starosti nejen zahrádkářům, ale i sadařům a zemědělcům.

„Kdybych si byl jist tím, že nepřijdou mrazy a že vše odkvete jak má, pak bych byl klidný. Přes den ale teploty vystupují i nad deset stupňů Celsia a v noci klesají pod bod mrazu. To rozhodně není nic dobrého," vysvětluje zahrádkář. Stejné problémy a starosti s počasím mají i zemědělci. „Vegetace se bohužel začíná probouzet. Nemyslím tím řepku, ale obiloviny, jako například ozimou pšenici a podobně. Aby 10. února nebyl sníh a mráz, to není v pořádku a musí se to zákonitě někde odrazit. Já osobně mám strach z příchodů zákeřných holomrazů, při kterých by došlo k promrznutí zeminy a k následnému přetrhání kořínků rostlin. Tyto případy známe už z minulých let. Počasí totiž takhle „neblázní" poprvé," sdělil předseda Rolnického družstva Úhlava v Dolanech Josef Balín. A má pravdu. Obiloviny na polích pomrzly v souvislosti s rychlým nástupem jara a nečekanými mrazy již před několika lety. Tehdy se škody odrazily na nízké úrodě a kvalitě obilí.

Změny počasí příliš nevyhovují zvířatům ani lidem. Plní se ordinace praktických lékařů, lidé si stěžují na rýmu, kašel a množí se případy zánětů horních cest dýchacích.

Zvěř a ptactvo ale prý netrpí

„Se změnami počasí se dokáže poprat zvěř i ptactvo žijící ve volné přírodě. Na ně nemá střídání teplot a zima bez sněhu žádný vliv," vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. To potvrzuje i Pavel Martin z Okresního mysliveckého spolku Klatovy. „Zvěř se sice nemůže ještě pást, ale dostane se určitě k potravě mnohem jednodušeji než když je metr sněhu," dodává Martin.

Meteorologové v tuto chvíli nedokáží říci, zda zima končí nebo se ještě vrátí. „Do středy nás čeká opět mírné ochlazení, ale teploty dosahující 10 a možná i 13 stupňů Celsia by se mohly znovu objevit na konci tohoto týdne," sdělila meteoroložka Českého hydrometeorlogického ústavu v Plzni Petra Opatrná.

„Za měsíc už bude první jarní den, zima je rozhodně ve své druhé polovině, tak se necháme překvapit, co nám ještě přinese," dodal Novotný.