Vsadil tam na pomalu pečené trhané kuřecí maso s povidly, šťouchané brambory s mrkvičkou a bylinkami a ovocné pyré. S tímto receptem skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.
Kulinářské klání pořádala už popáté Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je určeno zejména kuchařům škol, domovů pro seniory a samozřejmě kuchařům v nemocnicích. V různých kategoriích mají připravit pokrm, který lze dělat ve velkém množství, v přiměřeném čase a s nízkými náklady, které odpovídají danému typu stravování. A svými ingrediencemi a zpracováním musí být rovněž vhodný pro cílovou skupinu strávníků. A dále je nutné splnit i zadání soutěže, které letos znělo „kuřecí prso z Loužné – atraktivně, chutně, zdravě“.
Josef Maxa se do závěrečného kola dostal poprvé před dvěma roky, kdy uspěl hned ve dvou kategoriích. Za bezlepkový pokrm získal třetí místo a v kategorii pokrm pro seniory 70+ skončil čtvrtý. Letos se kategorie mírně obměnily a zredukovaly. Šéfkuchař Nemocnice Horažďovice soutěžil pouze v jedné - racionální pokrm pro nemocné a seniory. V ní zopakoval hezké čtvrté místo.
„Na přípravu jsme měli dvě hodiny a museli jsme uvařit 15 porcí. Jedna byla vzorová ryze pro hodnocení vzhledu. Ostatní byly rozděleny na malé porce pro ochutnávky poroty a také pro následný raut, kde mohli jídla okusit i další soutěžící a veřejnost, která měla možnost akci sledovat,“ popsal Maxa.
Toho pochválil i ředitel horažďovické nemocnice Martin Grolmus. „Své umění představil při soutěži náš šéfkuchař, kterému jsem ke čtvrtému místu s radostí poblahopřál. Tento skvělý výsledek je ale i dobrou vizitkou celé naší kuchyně a celého týmu. Já sám se v naší nemocnici rád stravuji a oběd je vždy příjemným zpestřením každého pracovního dne. A dosvědčují to i mí kolegové a pacienti a také velké množství externích strávníků, pro které denně vaříme,“ řekl Grolmus.