Vsadil tam na pomalu pečené trhané kuřecí maso s povidly, šťouchané brambory s mrkvičkou a bylinkami a ovocné pyré. S tímto receptem skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

Kulinářské klání pořádala už popáté Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je určeno zejména kuchařům škol, domovů pro seniory a samozřejmě kuchařům v nemocnicích. V různých kategoriích mají připravit pokrm, který lze dělat ve velkém množství, v přiměřeném čase a s nízkými náklady, které odpovídají danému typu stravování. A svými ingrediencemi a zpracováním musí být rovněž vhodný pro cílovou skupinu strávníků. A dále je nutné splnit i zadání soutěže, které letos znělo „kuřecí prso z Loužné – atraktivně, chutně, zdravě“.

close Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa. info Zdroj: LDN Horažďovice zoom_in Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa.

Josef Maxa se do závěrečného kola dostal poprvé před dvěma roky, kdy uspěl hned ve dvou kategoriích. Za bezlepkový pokrm získal třetí místo a v kategorii pokrm pro seniory 70+ skončil čtvrtý. Letos se kategorie mírně obměnily a zredukovaly. Šéfkuchař Nemocnice Horažďovice soutěžil pouze v jedné - racionální pokrm pro nemocné a seniory. V ní zopakoval hezké čtvrté místo.

„Na přípravu jsme měli dvě hodiny a museli jsme uvařit 15 porcí. Jedna byla vzorová ryze pro hodnocení vzhledu. Ostatní byly rozděleny na malé porce pro ochutnávky poroty a také pro následný raut, kde mohli jídla okusit i další soutěžící a veřejnost, která měla možnost akci sledovat,“ popsal Maxa.

Toho pochválil i ředitel horažďovické nemocnice Martin Grolmus. „Své umění představil při soutěži náš šéfkuchař, kterému jsem ke čtvrtému místu s radostí poblahopřál. Tento skvělý výsledek je ale i dobrou vizitkou celé naší kuchyně a celého týmu. Já sám se v naší nemocnici rád stravuji a oběd je vždy příjemným zpestřením každého pracovního dne. A dosvědčují to i mí kolegové a pacienti a také velké množství externích strávníků, pro které denně vaříme,“ řekl Grolmus.