Šestačtyřicet tisíc korun. Pro někoho to je částka zanedbatelná, pro někoho astronomická. Pro manžele Ducháčovy z Bukovníku na Sušicku to je částka, kterou potřebují dát dohromady, aby zajistili léčbu svému postiženému synovi Kubíkovi. Jenže sami to nedokáží.

Dlouho nechodil

„Kubíček se narodil po komplikovaném porodu kleštěmi ve strakonické nemocnici. Bohužel byl přidušený, takže musel být převezen na neonatologické oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, kde byl týden v umělém spánku," vzpomíná na těžké chvíle chlapcova maminka Stanislava Ducháčová. Vše se ale v dobré obrátilo a brzy poté si rodiče mohli vzít Kubíčka domů, kde s ním záhy začali cvičit tzv. Vojtovu metodu (soubor cvičebních technik používaných k léčbě tělesných a psychických poruch – pozn. aut.). Ve dvou letech byla u dítěte diagnostikována dětská mozková obrna. „Do třech let nebyl schopen vůbec chodit, jen jezdit na tzv. odrážedle. Dnes chodí, ale má výraznější problém s rovnováhou, po určité chvíli vždy upadne. Na pravé ruce má ztíženou motoriku, vývoj řeči je opožděný. Po mentální a psychické stránce je ale zcela v pořádku," vysvětluje maminka Kubíka, kterému je nyní pět let. Nedávno začal chodit do mateřské školy v nedalekých Žihobcích, kde se mu moc líbí. „Je to tam moc pěkný, hrajeme si tam," říká malý blonďáček, který je nadšeným fanouškem hokeje. Rodiče s ním doma pravidelně cvičí, dojíždějí na rehabilitační kontroly, na logopedii a absolvují s ním pobyty v jihočeském centru pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Arpida.

Zlepší stabilitu

Ducháčovi nedávno zjistili, že v Lázních Klimkovice se otevřel nový léčebný program Klim-therapy, který by Kubíkovi mohl pomoci. „Stoprocentně to nikdy říci nejde, ale na 95 procent mohu říci, že metoda by měla chlapci pomoci k růstu svalové hmoty a ke zlepšení koordinace pohybů. Jde o speciální cvičení v gumových popruzích, které ho naučí lépe vnímat prostor a orientovat se v něm. Takže mimo jiné nebude tak padat," informuje primář dětské léčebny Klimkovice Bořek Šindlář.

Pomoci mohou peníze i plechovky

Potřeba je 46 060 korun, jenže tuto částku nejsou Ducháčovi schopni dát dohromady. „Manželka je na mateřské dovolené, a i když já pracuji, tak nedokážeme takovou sumu našetřit. Staráme se o čtyři děti, z toho jedno postižené, které přece jen potřebuje určité nadstandardní výdaje. A zdravotní pojišťovna tuto léčbu neproplácí," vysvětluje chlapcův otec Martin Ducháč, který se proto spolu s manželkou obrací s žádostí o pomoc i na veřejnost. Pokud byste chtěli, Kubíkovi můžete pomoci hned dvěma způsoby.

Prvním je sbírka plechovek, která má pomoci nejen jemu, ale i autistickému Honzíkovi. „Plechovky je možné odevzdávat do nádob umístěných v sušických školách a nebo u mě ve mlýně v Hrádku u Sušice. Výtěžek z jejich prodeje pomůže oběma dětem," říká organizátor sbírky Stanislav Jílek.

Druhou možností je příspěvek na účet Konta BARIÉRY, jeho číslo ale nelze v novinách uvést. „Nejde o veřejnou sbírku, takže zveřejnění účtu v médiích je protizákonné. Pokud ale někoho osud chlapce ve vašem deníku oslovil, najde více na www.kontobariery.cz v sekci Příběhy," informuje Veronika Sutnarová z Nadace Charty 77 – Konto BARIÉRY. První peníze se na účtu už začaly scházet, zatím největším dárcem je obec Bukovník. „Přispěli jsme částkou deset tisíc korun. Máme zájem o své obyvatele, proto chceme chlapci pomoci, aby lépe chodil," vysvětluje tamní starosta Josef Polanka. Stále ale ještě chybí téměř třicet tisíc korun. Nemluvě o tom, že jedna návštěva léčebny stačit nebude.