Deštivé počasí a kroupy v minulých dnech a týdnech nadělaly škody zemědělcům i zahrádkářům na Klatovsku.

Jen na Černíkovsku odhadují zemědělci škody na skoro dva miliony korun na všech porostech, nejvíce však na řepce a ozimých ječmenech. Mají poškozeno zhruba 80 procent ploch.

„Jiné oblasti Klatovska kroupy příliš nezasáhly. Na Klatovsku v minulém týdnu v důsledku prudkých dešťů a silného větru došlo na některých místech k mírnému polehnutí porostů ozimé řepky,“ informovala ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

„Na Klatovsku, kde porosty mírně polehly, nebude mít tento stav vliv na snížení výnosů. Porost ale bude nerovnoměrně dozrávat,“ dodala Jandová.
Škody na jiných obilovinách se prý vlivem deštivého počasí neprojevily.

Ze situace jsou ale zoufalí i zahrádkáři a sadaři.

Deště a kroupy nadělaly totiž velké škody na Strážovsku, Černíkovsku a Čachrovsku. „Jsou potlučená jablíčka, velké škody jsme zaznamenali na broskvoních a dalších peckovinách. Kroupy jsou hlášeny i z oblasti Srní, tam ale mnoho škod na ovocných stromech naštěstí nenadělaly,“ tvrdí předseda okresní organizace Českého svazu zahrádkářů v Klatovech Josef Novotný.

„Jsou oblasti, kde počasí škodí, jinde pomáhá. Na Sušicku a Horažďovicku je drobný déšť příjemným pomocníkem,“ tvrdí Novotný

Vlhko a teplo nahrává podle zahrádkářů hlavně plísním. S těmi bojují například pěstitelé jahod.

„Velké problémy jsou také se strupovitostí hrušek, jabloní a angreštů,“ pokračuje Novotný.

„Nás naštěstí kroupy minuly, a tak to naše jahodové plantáže ve zdraví přežily,“ tvrdí pěstitel Josef Krůs z Domažliček.

„Nárazové prudké deště pomlátily celou zahradu. Je po jablkách, opadaly hrušky, zamávalo to s třešněmi. Co nezničil déšť a kroupy, dodělali špačkové. Už opět útočí na naše zahrady a na vše, co se začervená,“ zlobí se zahrádkář z Janovicka Karel Heřman.