„V oceňování lidí, kteří neváhali a přispěli k záchraně lidského života, budu i ve svém volebním období samozřejmě pokračovat. I když se záchrana života nedá nijak vyčíslit, už teď se těším, až se s nimi osobně setkám a budu jim mít čest předat medaili a šek na deset tisíc korun,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Nominace na Cenu hejtmanky Plzeňského kraje 2020 za záchranu života lze zasílat na vyplněném kuponu otištěném v lednovém čísle měsíčníku Plzeňský kraj nebo staženém z webu Plzeňského kraje až do 14. února 2021. V nominaci je kromě popisu výjimečného činu třeba uvést kontakt – jméno, příjmení, adresu, telefon, popř. email na nominovaného i na navrhujícího.

Z došlých nominací budou vybráni ti, kteří na území Plzeňského kraje neváhali poskytnout první pomoc a přivolat záchranku a tím přispěli k záchraně lidského života.

Na základě došlých nominací, které posílali obyvatelé Plzeňského kraje za rok 2019, převzali bronzovou pamětní medaili a šek v hodnotě 10 tisíc korun Dagmar Gajdošová, Štěpánka Krejčová, Jiří Vacek a Václav Daňhel. Dagmar Gajdošová při fotbalovém utkání v Maršových Chodech poskytla první pomoc Karlu Pácalovi, který na hřišti náhle zkolaboval následkem zástavy srdce. Do příjezdu záchranky a vrtulníku, které přivolali spoluhráči, mu prováděla masáž srdce a resuscitaci.

Převoz jelena Standy ze Šumavy do Lán.
Jelena Standu si vyžádal Zeman, kulka mu v Lánech nehrozí

Štěpánka Krejčová a Jiří Vacek zachraňovali život při setkání zaměstnanců úřadů v rámci DSO Mikroregion Borsko. Zde zkolaboval starosta obce Rozvadov. Nominovaní do příjezdu záchranky a příletu vrtulníku zahájili masáž srdce. Václav Daňhel zase pomohl při odborném výcviku. Žákyně 3. ročníku oboru vzdělání mechanik-opravář motorových vozidel ztratila náhle vědomí a upadla. Při pádu zapadl dívce jazyk. Nominovaný, který je učitelem odborného výcviku, před dopadem na zem stihl dívku zachytit a zapadlý jazyk vyjmul.