Záchranáři se na Modravu a do okolních obcí nedostávali v zákonném limitu. To se od pondělí změnilo. Lidem bude sloužit nové výjezdové místo zdravotnické záchranné služby na Modravě. To bude vypomáhat i jihočeským záchranářům.

„V minulosti nás navštívili zástupci kraje s tím, že nejsou schopni splnit dojezdové limity sanitek. Ale také s tím, že na vybudování výjezdového místa nemá kraj peníze, a požádali nás o pomoc," konstatoval starosta Modravy Antonín Schubert.

Záchranná služba bude za používání stavby, za kterou Modrava zaplatila 4 miliony korun, platit nájem. Podle jejího ředitele Romana Svitáka se podle podepsané dohody o spolupráci stavba splatí za 30 let. S tím ale Schubert nesouhlasí. „Může se stát, že za několik let stát rozhodne, že stačí dojezd sanitek za 30 nebo 40 minut. Pak nás může záchranka klidně opustit. Proto je stanoviště postaveno tak, aby šlo využít jako běžný rodinný domek," konstatoval Schubert.

To, že výjezdové stanoviště v Modravě stojí, je pro region bezesporu přínosem. „Na Modravě bude nepřetržitý provoz, sloužit zde bude posádka ve složení sestra a řidič. Lékaře budou zajišťovat výjezdová místa v Klatovech nebo Sušici," informoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Roman Sviták. Záchranka kvůli zajištění provozu přijala pět nových sester a řidičů.

Jako přínos vidí výjezdové místo i náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. „Je to dobře. My předpokládáme, že podobně jako dosud budeme se záchrankou spolupracovat. Jejich auta se v těžkém terénu nedostanou tam, kam naše technika, a v těchto případech budeme záchrance pomáhat. Pro pacienta bude lepší, že se daleko dříve dostane do rukou lidem, kteří mu mohou podat léky a podobně," uvedl Janďura.