„Hodně jsem přemýšlel o tom, co tady bylo a co tady schází. Chtěl jsem přispět alespoň trochu k tomu, aby se část vrátila. Zjistili jsme, že bude nejvhodnější Křížová cesta. Jde o část Svatojakubské cesty. Udělali jsme čtrnáct zastavení, která jsou s láskou vyrobena,“ uvedl Trefanec.

Obdivuhodný je však fakt, že kovář nesháněl žádné sponzory, ani nežádal o dotace, ale vše uhradil ze svého. „Myslím si, že nejsem nikomu nic dlužen, ale tomuhle kraji ano, já ho mám rád. A pokud máme něco nebo někoho rádi, tak rádi něco věnujeme. Povedlo se mi to zafinancovat, protože jsem prodal část pozemku,“ řekl se slzami na krajíčku Trefanec.

CHYSTÁ KAPLIČKU

Křížová cesta je však dle jeho plánů jen první část. „Protože každá Křížová cesta by měla končit kaplí. Proto i já plánuji, že tady bude postavena. Budu se snažit, aby to bylo co nejdříve,“ uzavřel Trefanec.

Kovář na svých plánech spolupracoval s klatovským sochařem Václavem Fialou. „Z řeči Miloslava Trefance nejprve vyplynulo, že na to má nějaký tým lidí, ale po delší době jsem zjistil, že ten tým jsem já. Požádal mě, abych vytvořil kamenné kapličky a kovářům se nedá odporovat. Vymyslel jsem způsob, jak je udělat z částí, protože nebylo myslitelné z žuly přes léto vysekat čtrnáct kapliček. Osadili jsme je a pan Trefanec si do nich vsadil repliky Křížové cesty, jak je známe ze 14. století. Já doufám, že ho ale přemluvím, protože je vynikajícím kovářem, aby časem obrázky vykoval sám,“ řekl Fiala.

Křížová cesta byla slavnostně představena v neděli odpoledne a postupně bylo vysvěceno všech čtrnáct kapliček, které lidé obdivovali. „Je to krásný počin. Obzvláště v dnešní době, kdy každý myslí jen na peníze. Pan Trefanec je formát, že udělal něco tak krásného, zaslouží si za to velký obdiv,“ pochvalovala jedna z účastnic Martina Dolejší z Klatov.

Ilustrační foto.
Znala ho jen přes facebook, poslala mu sto tisíc