Prvním koupalištěm na Klatovsku, kam se mohou lidé vydat za koupáním, jsou Klatovy. Své brány otevře 1. června. Novinek se přímo na koupališti návštěvníci letos žádných nedočkají, ale řeší se zdražení vstupného, jelikož se již dlouhé roky nezvedalo a je jedno z nejnižších v okrese. Dospělí tam zaplatí za den 40 Kč a děti a senioři 30 Kč. „Otázka vstupného se bude řešit na příští radě města, původně bylo vyjádření vedení města, že se zdražovat nebude, ale jsou tlaky na to, aby se cena upravila. Dle současných cen jsme v rámci letního koupaliště nejlevnější v celém okolí. Takže začátek sezony bude v původních cenách, ale během sezony může dojít k úpravám,“ uvedl ředitel Technických služeb města Klatovy Libor Hošek.

Horažďovická padesátka.
Horažďovická padesátka byla opět úspěšná, vyšla na ni i kobyla Stella

Novinky se ale Klatované přece jen dočkají. Vedení města totiž vyslyšelo přání lidí a k bazénu bude jezdit městská hromadná doprava. Uleví se tak tamním parkovištím a lidé nebudou muset chodit pěšky. Od soboty 1. července bude zajíždět autobus do ulice Dr. Sedláka k Městským lázním. Půjde o zkušební provoz během července a srpna. Dopravce Klatovská dopravní společnost bude tuto novou linku č. 436003 zajišťovat minibusem. Ten bude jezdit z Lub, u Drůbežárny ulicemi 5. května – Puškinova - Národních mučedníků – Studentská - Plánická (u kruhového objezdu) – Plánická - náměstí Míru – Pražská –Dobrovského – Plzeňská - Pod Koníčky – Koldinova – Dukelská - Nádražní (Tylovo nábřeží) – Domažlická – Podhůrecká – Nádražní - Franty Šumavského - Dr. Sedláka (před Krytým plaveckým areálem – bude označeno dopravní značkou). Budou jezdit tři spoje k lázním a tři spoje zpět. Odjezdy z Lub budou každý den v 9:15, 12:45 a 15:45 hodin. Odjezdy od lázní budou každý den ve 12:15, 15:15 a 18:15 hodin.

O víkendu mohou jít na koupaliště již také v Sušici. Tam se zdražováním nepočítají, což je zřejmě i tím, že právě tam je vstupné jedno z nejvyšších, dospělého vyjde na 100 Kč a dítě na 60 Kč. Letos se tam mohou lidé těšit na velký Pool festival, který se uskuteční 18. června, nebudou chybět koncerty, soutěže, vystoupení a mnoho dalšího.

Zdroj: Deník / Daniela Loudová

Zvýšit vstupné o 10 Kč se rozhodli v Janovicích nad Úhlavou, kde počítají se zahájením sezony 17. června, pokud bude vhodné počasí. Dosud tam dospělí platili 60 Kč za celý den a zlevněné vyšlo na 40 Kč.

Připlatí si rovněž lidé v Nýrsku, kde zahajují sezonu 16. června. „Zdražuje se vše čili jsme se rozhodli, že zvýšíme vstupné o 15 %,“ sdělil starosta Nýrska Miroslav Rubáš. V loňském roce tam dospělého návštěva vyšla na 80 Kč, děti 35 Kč, studenty a seniory na 60 Kč.

Sběr jahod v Novákovicích u Klatov.
Sezona jahod na Klatovsku se blíží, má jich být dost, to bude mít vliv i na cenu

Se zahájením sezony budou vyčkávat také ještě v Kolinci, kde počítají se spuštěním koncem června či začátkem července. Zdražovat se nechystají. „Jelikož máme ještě zafixované ceny energií, tak vstupné necháme na stejné výši,“ uvedl starosta Pavel Princ, takže dospělého tam celodenní pobyt vyjde na 40 Kč a dítě na 20 Kč.