Poutní kostel Narození Panny Marie v osadě Nicov spadající pod město Plánice na Klatovsku byl vystavěn v letech 1717–1726 podle projektu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Od roku 1958 je kostel, stojící v blízkosti léčivého pramene, chráněn jako kulturní památka České republiky. Zadavatelem výstavby byl majitel plánického panství a královský místodržící hrabě Adolf Bernard z Martinic.

Kostel se v poslední letech za pomoci Nicovského nadačního fondu dočkal rekonstrukce. „Během čtyř etap se podařilo obnovit plášť. Pokračovalo se kamenickými a zámečnickými pracemi,“ uvedl za nadační fond Dalibor Hák.

Kromě oprav pořádá fond v kostele i kulturní akce, aby poutní místo žilo a lidé ho navštěvovali. „Konají se zde během roku benefiční koncerty, díky nimž lidé přispívají na opravy kostela. Za to všem moc děkujeme, protože bez nich by se vše nepodařilo. Tradicí už je na Boží hod Rybova mše, připojili jsme se i k barokní festivalům v rámci Plzeňského baroka,“ vyjmenoval Hák.

A právě barokní odpoledne si užili příchozí i letos. O zahájení se postarali Mistři barokní Francie, následovala komentovaná prohlídka kostela, Svatováclavská mše v podání Harmonia delectabilis a na závěr se konala procházka nicovskou barokní stezkou.

Kostel je ve správě plánické farnosti, která rovněž financuje různé opravy. Nyní již společně s nadačním fondem plánují, jaké práce budou pokračovat, na které by nadace opět přispěla. Nabízí se rekonstrukce varhan, zvonů, elektroinstalace a další práce.

Houbařský úlovek na Čachrovsku.
FOTO, VIDEO: Houbařské žně začínají. Jaké úlovky již máte vy?