„Chalupu jsme od majitelů odkoupili za vskutku symbolickou cenu tři tisíce korun, rozebrána byla v roce 1995,“ vzpomíná ředitel muzea Luboš Smolík. Dodává, že trámy bylo potřeba pečlivě popsat a pak vše zaměřit, aby se později chalupa zase dala bez problémů složit v Chanovicích. Jenže čekání na přestěhování se protáhlo na více než čtvrt století. Důvodem byly, jak jinak, peníze. „Čekali jsme, až bude k dispozici fond, z něhož by se prostřednictvím dotace mohla uhradit potřebná částka. To se teď podařilo, máme dotaci z programu IROP,“ uvádí Smolík. Celková náklady se vyšplhají na sedm milionů korun, přičemž 15 procenty se bude podílet zřizovatel muzea, Plzeňský kraj. Ve středu bylo předáno staveniště vybrané firmě a na podzim 2023 by chalupa měla v Expozici lidové architektury v Chanovicích, která je svého druhu v jihozápadních Čechách jediná, stát.

Roubená chalupa s chlévy se stane součástí usedlosti středního sedláka. Bude také patřičně vybavena. „Projekt předpokládá expoziční rekonstrukci obytných prostorů konce 18. a počátku 19. století vybavených dobovým nábytkem nebo jeho kopiemi. V chlévní části expozice představí návštěvníkům chov domácího zvířectva a v krovní části chalupy bude instalován výklad k vývoji lidové architektury v Plzeňském kraji a historii chanovického skanzenu,“ upřesňuje Smolík s tím, že ne všechny potřebné předměty denní potřeby jsou ve sbírkovém fondu muzea, a tak budou muset být vyrobeny i kopie.

Posprejovaná márnice na Hůrce v Klatovech.
Vandalové řádili na Hůrce v Klatovech, posprejovali márnici

Zajímavostí je, že se díky starým fotografiím podařilo prokázat, že objekt měl doškovou střechu. Ta tam teď také bude a bude to jediná došková střecha v celém skanzenu, ostatní jsou šindelové.

Ve skanzenu návštěvníci mohou vidět roubenou kůlnu se stodůlkou usedlosti Měčín čp. 9, několik roubených špýcharů, roubenou stodolu z areálu mlýna v Nezdicích, obytnou chalupa z Čachrova a další objekty včetně kaple, ale i třeba kovaný a litinový křížek na žulovém podstavci či smírčí kříž.