„Chtěli jsme, aby naše náměstí alespoň trochu adventně ožilo. Aby děti měly možnost ukázat to, co se kvůli předvánočním vystoupením dlouho učily. Nepředpokládáme, že se u nás náměstí zaplní tisícovkou lidí, půjde spíše o desítky, maximálně stovky u některých vystoupení, a ani tak nebude s rozestupy problém, prostor je dost velký. Apelujeme tak na všechny návštěvníky, aby dodržovali opatření,“ řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Poprvé v neděli

Náměstí tak poprvé ožije v neděli 12. prosince, ve stejný den se tam uskuteční i plánovaný Klatovský klášterní bazar, jehož výtěžek bude tentokrát určený pro stacionář Kvítek na pořízení nové cvičné kuchyně. Následně se lidé mohou těšit na program 19., 20., 21., 22. a 23. prosince, kdy nepřijdou ani o slíbené avizované koncerty Hany Křížkové, Pavla Callty, 4 tenorů a mnohých dalších. Na pódiu se vystřídají děti z mateřských škol, žáci základní umělecké školy z různých oborů, taneční skupiny a další uskupení.

Špičák.
V pátek startuje Špičák sezonu, návštěvníci se musí připravit na kontroly

V uvedených dnech, vždy od 9 hodin a po dobu konání programu, bude součástí akce také prodej vánočního sortimentu. Z toho mají asi největší radost prodejci, kteří si už mysleli, že jim veškeré zboží zůstane doma. „Jsem ráda, že se město rozhodlo nakonec trhy uspořádat a dát tak lidem možnost užít si alespoň trošku vánoční atmosféry. Na Vánoce jsem se pečlivě připravovala, abych měla v nabídce co dostatek zboží. Prodej přes facebook je přeci jen dost náročný, hlavně časově kvůli domlouvání se na předání zboží. Sice budou nějaká opatření, ale i přesto tuto možnost vítám a jsem za ní ráda,“ řekla jedna z prodejkyň Pavla Škutová z Klatov.

V Klatovech se už dříve prodejcům rozhodly pomoci i některé restaurace, které nabídly své prostory k postavení stánků a prodeji zboží.