V sobotu odpoledne zasáhly Klatovsko silné bouřky, místy provázené krupobitím. Některé silnice byly zaplavené, profesionální a dobrovolní hasiči na mnoha místech čerpali či stále čerpají vodu.

„Zhruba od půl čtvrté jsme na Klatovsku vyjížděli asi dvacetkrát k čerpání vody. V současné době zasahujeme v Janovicích, Vacovech, Klatovech, Bezděkově, Běšinech, ve Frymburku děláme protipovodňová opatření," shrnul před 18. hodinou aktuální dění krajský řídící důstojník hasičů Štefan Livinka. Podle redaktora Deníku, který je na místě, stojí v současné době dlouhá kolona automobilů od Běšin směrem na Vrhaveč.

Voda poškodila i železniční trať, v současné době jezdí mezi stanicemi Klatovy - Běšiny náhradní autobusová doprava.

„Bouře trvala zhruba tři hodiny. Z toho hodinu a půl silné krupobití. S příchodem bouřkových mračen se dostavilo neuvěřitelné hučení. V ten okamžik jsme tušili, že se vyplní dramatická předpověď meteorologů. Kroupy větší než krabička sirek se střídaly s menšími krupkami. Když už to vypadalo, že krupobití ustává, přisel opět hluk a velké kroupy šlehaly do střechy, na pergolu, do auta. Dvůr byl během okamžiku bílý. Kroupy nám rozbily střechu stodoly na dvou místech. A auto? Ďolík vedle ďolíku," popsala řádění bouřek Martina Uldrychová z Vítně nedaleko Strážova.

AKTUALIZOVÁNO: 19:23: Hlavní silnice z Klatov na Janovice nad Úhlavou je za odbočkou na Dolní Lhotu zcela uzavřena, podle informací z místa teče přes silnici scca 15 metrů široký proud vody. Hasiči odklánějí dopravu na Dolní Lhotu a na Vacovy.

V Neznašovech, Vrhavči a Malé Vísce zatopil rozvodněný Drnový potok desítky domů, podle místních byl vzestup hladiny extrémně rychlý, pouze cca půl hodiny a výška hladiny až o čtyřicet centimetrů překročila hladiny z předchozích povodní, včetně povodně v roce 2002. Dopravu na několik desítek minut zablokovala zatopená silnice pod viaduktem mezi Neznašovy a Vrhavčí, nyní už je ale silnice průjezdná. 

Zjišťujeme další informace, přineseme i další snímky. 

Milan Kilián, David Kojan