Ve volebním boji získali křesla čtyři kandidáti z Klatovska, kteří usednou do krajského zastupitelstva. To je o dvě méně než mělo Klatovsko dosud.

Za vítězné ANO 2011, které získalo na Klatovsku 20,88% hlasů, byl zvolen Pavel Strolený z Klatov. Plány, které chce prosazovat za Klatovsko, má jasné. „Musí se začít vykupovat pozemky pro budoucí obchvaty, aby se zprůjezdnila osa na Plzeň a dál. Co se týká zdravotnictví, tak se bychom chtěli zprůhlednit financování krajských nemocnic, a ve školství se snažit o větší spolupráci s místními firmami tam, kde jsou střední školy. Jde o to, abychom nastavili nějakou strategii, dlouhodobé plánování, nezůstat jen u čtyřletého volebního období, ale naplánovat to na deset patnáct let dopředu," řekl Deníku Strolený.

Na druhém místě byla na Klatovsku ODS (17,33%), za kterou usedne do krajského zastupitelstva Rudolf Salvetr. Třetí místo patří ČSSD (16,58%). Za tu získala křeslo Milena Stárková ze Sušice. Čtvrté křeslo obsadí Karel Šidlo z Bezděkova za KSČM (11,89%).

Účast byla na Klatovsku 35,89%. Nejvíce lidí přišlo k urnám v Ostřeticích, kde byla volební účast 80,39%, naopak nejméně ve Velkých Hydčicích, kde dosáhla 27,54%.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město, jehož součástí je i severní část okresu Klatovy, postoupili Václav Chaloupek (STAN) se ziskem 18,4 % a Dagmar Terelmešová (ČSSD) se 17,9 % hlasů. Kandidáti z Klatovska, Jan Rejfek (KSČM) z Dešenic a Pavel Havlíček (SsČR) neuspěli.

O plánech dalších zvolených zastupitelů za Klatovsko si přečtete v pondělním vydání Klatovského deníku. Tam také najdete podrobné výsledky ze všech obcí.