Klatovská nemocnice se dočká nových přístrojů za téměř 150 milionů korun. Nemocnice akutní péče Skupiny nemocnic Plzeňského kraje ve spolupráci s organizací Centrální nákup Plzeňského kraje připravují veřejné zakázky na nákup přístrojového vybavení, které budou pořizovat pomocí prostředků z programu IROP, konkrétně v rámci další výzvy REACT-EU. V ní uspěly právě nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Stodě i Rokycanech, a to s projekty v celkové hodnotě 438 milionů korun.

Cílem výzvy REACT-EU je rozvoj, modernizace a posílení takzvané páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální civilizační hrozby. Myšlena je i přímo schopnost reagovat na krizi související s pandemií onemocnění covid. „REACT počítá s rozdělením částky 21,7 miliardy korun. Je určena nemocnicím, které patří do takzvané páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče, tedy nemocnicím s urgentními příjmy, kam patří i čtyři ze šesti krajských nemocnic,“ řekl šéf nemocničního holdingu Jaroslav Šíma s tím, že střední a malé nemocnice v zemi mohly žádat o částku až 150 milionů korun.

Ples handicapovaných v Klatovech 2021.
Sezona začala, v Klatovech ji zahájil vydařený ples handicapovaných

Z nemocnic Plzeňského kraje se této částce nejvíce přiblížila Klatovská nemocnice, jejíž projekt má hodnotu přes 145 milionů korun. Z velké části počítá s modernizací vybavení, které slouží v nemocnici od roku 2013, kdy se nová nemocnice otvírala. Mezi nejnákladnější části projektu patří modernizace a softwarová podpora přístrojů zobrazovacích metod, především počítačové tomografie (CT) a magnetické rezonance (MRI) a to včetně systému PACS, který umožňuje digitalizovat a následně archivovat, třídit a hlavně bezpečně rozesílat výsledky zobrazovacích metod na potřebná zdravotnická pracoviště od ambulancí praktických lékařů až po specializovaná klinická oddělení.

„Přestože doufáme, že se již pandemie nemoci covid nevrátí v takovém rozsahu jako v prvním čtvrtletí, rozhodli jsme se z programu financovat i rekonstrukci a dovybavení virologické laboratoře, kde se mimo jiné provádí analýza testů nemoci covid metodou PCR,“ uvedl ředitel klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

Svatomartinský jarmark v Horažďovicích.
Svatomartinský jarmark v Horažďovicích si užily stovky lidí

Laboratoř bude do budoucna sloužit i k analýze dalších virů nebo bakterií, jako například boreliózy, chlamydií, chřipky a podobně.

Domažlická nemocnice pořídí přístroje za 129 milionů korun, Stodská za 99 milionů korun a Rokycanská za 65 milionů korun.