Drtivá většina z nich vystoupila na Špičáku, kde se po zahájení letošní lyžařské sezony vytvořily u vleků dokonce fronty. Hodně lidí dorazilo na Špičák i auty, a tak Šumava zažila první velký nápor milovníků zimních sportů.

„Se zahájením sezóny jsme spokojeni. Něco takového jsme ještě nezažili. Myslím, že mohu s klidným svědomím říci, že tu jsou báječné sněhové podmínky, sníh je prachový, a tak musí být lyžaři určitě spokojeni,“ říká provozovatel lyžařského středisla Vladimír Kasík.

Na přípravě tratí jsme pilně pracovali, nikde nejsou ledové stopy. Za sobotu a neděli nás navštívilo skoro čtyři tisíce lyžařů. Zpočátku se u lanovek tvořily asi patnáctiminutové fronty, vleky ale nápor lyžařů stíhaly,“ popisuje Kasík.

Prvního letošního lyžování využili především mladší lyžaři, zhruba polovina z nich byli teenageři.

Stovky lidí dorazily také na Železnou Rudu. Sjezdaři se vydali na Belveder nebo na Samoty. Vleky nad nádražím se spustí až příští víkend.V sobotu už fungovala také Vajsovna a začala jezdit i lanovka na Hofmanky. Běžkařů v sobotu ve stopách ještě mnoho nebylo. Po vyznačených trasách chodili hodně turisté. Stopy jsou ale připravené.

„Neodolali jsme. Loni jsme si zalyžovali jen jednou, a tak jsme vytáhli lyže ze sklepa a vyrazili s celou partou. První lyžovačku jsme si užili bezvadně,“ popisuje Josef Votava z Přeštic.

Kdo si ale nevzal do Železné Rudy na lyžování svačinu, měl smůlu.

„Lyžařské podmínky byly dobré. Sníh je super. Jen řada restaurací byla zavřena, a tak jsme se neměli kde ohřát a nebo najíst,“ zlobí se Martin Nový z Plzeňska.

Od pondělka do čtvrtka budou na Špičáku stále zasněžovat a celotýdenní provoz zahájí od 23. listopadu včetně nočního lyžování. Stejná situace je i na Samotách a v areálu nad nádražím v Železné Rudě. Otevření teprve čeká i areál v Kašperských Horách.

„V celé oblasti jsme nezaznamenali o víkendu do nedělního poledne žádný úraz ani zranění. Zahájení sezony bylo tedy pro nás překvapivě klidné,“ informoval Deník Ladislav Vybíral z Horské služby Šumava.