„Párkrát už to na mě mladí zkoušeli. Vždycky jim řeknu, ať přijdou s rodiči,“ uvedl klatovský obchodník Jan Dufek. Jeho slova potvrzuje i Sušičan Jaroslav Boublík. „Na pyrotechnice nemám žádný velký výdělek, takže mi to za případné problémy nestojí,“ uvedl.

Většina internetových obchodů ovšem věk nekontroluje a zákazníci, kterým ještě nebylo osmnáct let, si snadno objednají zboží, u kterého je nutná plnoletost. „Každý zákazník musí uvést potřebné údaje pro doručení objednaného zboží a datum narození pro kontrolu plnoletosti v případě, že si vybere pyrotechniku, která je prodejná pouze osobám starším 18 let,“ uvádí na svých stránkách obchod Rypa pyro, s.r.o. Naproti tomu spousta jiných obchodů toto v podmínkách nemá.

„Já jsem si jednou objednal balík raket, zaplatil jsem ho jako normální dobírku a nikdo po mně nic nechtěl,“ přiznává šestnáctiletý Martin z Klatov.

„Kontrolovat věk na internetových e–shopech je poměrně složité. Spousta obchodů se zbraněmi třeba nepreferuje objednání na webu, ale osobní převzetí zboží. To i v případě, že se jedná o zbraň, na kterou není třeba zbrojní průkaz. Většina firem ale tohle ještě moc nedělá,“ vysvětlil správce několika internetových obchodů František Lejsek.