„Že se něco stalo, nějaká zásadní událost, jsme se doslechli hned v pátek 17. listopadu, když se vraceli vysokoškoláci z Prahy. Ze zahraničních rádií jsme se pak dozvěděli o studentské demonstraci a masakru na Národní třídě," popisuje Jungvirth.

V Klatovech se první malá demonstrace konala v úterý 21. listopadu před divadlem. „Byla spontánní, nepřipravená. Já jsem v té době byl v Plzni na demonstraci zjišťovat, co se vlastně děje, ostatní byli v dalších větších městech. Večer jsme se vrátili a už jsme připravili první oficiální demonstraci, která byla ve středu u kašny na náměstí. Na té už byla asi stovka lidí," vypráví Jungvirth.

Vše podstatné se podle něj událo během několika dnů. „Sled událostí byl velmi rychlý. Pokud mluvím o revoluci, myslím tím, dejme tomu, posledních deset listopadových dnů. Pak už bylo vše hotové, vyřízené. Byla to doba, kdy jsme téměř nespali, byla to doba velmi „přátelská", kdy lidé k sobě měli blízko, kohokoliv šlo požádat o jakoukoli pomoc. Byla tam ohromná soudržnost, bylo vidět, že lidé chtějí změnu a že ji očekávají," pokračuje Jungvirth, který se proti režimu vymezoval už před listopadovými událostmi. „Náš občanský postoj byl naprosto jasný už roky před revolucí. Jezdili jsme do Prahy na demonstrace, podepisovali jsme petice, byli jsme veřejně činní. Dávali jsme najevo, že s totalitním režimem nesouhlasíme. I proto to začalo v Klatovech tak brzy. Naše skupina byla poměrně velká, měli jsme informace z Prahy, s lidmi z disentu jsme se znali, dostávali jsme od nich informace," vysvětluje.

Veřejná bezpečnost i Státní bezpečnost situaci v Klatovech pouze monitorovaly. „Se Státní bezpečností už jsme měli zkušenosti, chodili jsme na výslechy. Zaznamenali jsme jen, jak si všechno fotí. Příjemné to nebylo, ale už jsme věděli, že cesty zpět není, ani jsme zpět nechtěli. Ani nevím, že by se k něčemu vzmohli někde jinde, režim už byl tak chatrný, že se zhroutil jako domeček z karet, v podstatě ze dne na den. Mluvilo se samozřejmě o lecčems. „Ve vzduchu" byl zásah armády, mluvilo se o tom, že jsou připraveny zasáhnout Lidové milice. Jestli to tak skutečně bylo, nevím, to ví málo lidí, ale tady na lokální úrovni nikdo nijak nezasáhl," uzavírá Jungvirth.

David Kojan