K Vánocům patří různé pečení cukroví a vánoček. V minulosti se však o Vánocích pekly i další dobroty, mezi které patří i štrúdl.

„Štrúdl neboli závin patří obecně k městskému prostředí jako jeden z fajnovějších moučníků. Mnohé klatovské rodiny měly dokonce svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci a který se pekl výhradně a jen o Vánocích. Takový recept, starý pět generací, jsem získala i já a tak tento recept o svátcích doma také peču a učím ho i své přátelé a další zájemce,” říká pracovnice Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Ivana Sieberová. Ta výrobu vánočního taženého štrúdlu předvádí i během předvánočních akcí v klatovském muzeu.

„Štrúdl se o Vánocích v Klatovech peče zcela pravidelně. Většina lidí má sice s Vánocemi spojené pečení vánoček, ale to byla záležitost především vesnická. Dnes si Vánoce bez vánočky nikdo nedokáže představit ani ve městě. Tam se dříve pekly i různé vánoční dorty a nebo vánoční třené bábovky s hodně vejci. A do této skupiny lepších moučníků patřil právě i štrúdl,” pokračuje Sieberová.

Podrobný recept na tažený vánoční štrúdl najdete ve čtvrtečním vydání Klatovského deníku