Dnes si s archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Janem Jirákem připomeneme smutné výročí z dějin České republiky i z dějin města Klatovy. Letos v květnu to totiž bude  70 let, co naši parašutisté, vyslaní z Velké Británie, spáchali v Praze  atentát, na zastupujícího říšského  protektora  Reinharda Heydricha.

Po spáchání atentátu nastala drsná represivní opatření, protože okupační složky nemohly vypátrat atentátníky. Byl vyhlášen výjimečný stav. Jelikož  v Klatovech sídlily v podstatě všechny složky německých bezpečnostních a represivní sil, tak na region toto období doléhalo velice těžce a krutě. Klatovy jsou dodnes mezi znalci historie brány jako prostor, kde teror v období tzv. heydrichiády patřil mezi nejtvrdší v celém protektorátu.

Tvrdé tresty

Kvůli tomu, že po atentátu parašutisté doslova zmizeli z povrchu zemského, nastala velká pátrací akce, do které bylo zapojeno gestapo, bezpečností služba a další policejní a tajné služby. Všichni pátrali po jakékoliv stopě, která by je dovedla k atentátníkům.  Do Klatov přibylo několik rot pořádkové policie. Její mužstva pátrala po celém území oberlandrátu „Klattau". V historických pramenech zjistíme, že na Klatovsku bylo  přímo na pátrání po parašutistech a jejich spolupracovnících nasazeno téměř 8000 uniformovaných policistů. Nacisté se snažili velice intenzivně pátrat, ale stopy po atentátnících nebyly.  Bylo  jasné, že z Protektorátu Čechy – Morava nemohli uniknout, a tak se pátralo velice intenzivně. Procházely se všechny  kartotéky, kontrolovány byly všechny osoby. V tu dobu zažívali velice kruté chvilky například obyvatelé bez domova, kteří už předtím byli pronásledováni kvůli válečnému hospodářství a povinnosti pracovat.   Pátrání stále nepřinášelo žádné úspěchy. Nacisté zavedli stanné soudy, které fungovaly v Praze a Brně. Byla vydána  vyhláška, že  jen schvalování atentátu  znamenalo okamžité postavení dotyčného před stanný soud bez možnosti obhajoby a odvolání.

Více se dočtete ve čtvrtečním Klatovském deníku