„Je to už druhá obecní zabijačka, kterou tady společně se štamgasty a místními usedlíky pořádáme,“ říká újezdecký hostinský Jaroslav Pexa. Loňský ročník měl velký úspěch, a tak se na návsi už ráno sešlo několik nadšenců i přihlížejících.

„Kolem osmé ranní jsme zatopili pod kotle, aby byla horká voda. Jedno prase se píchlo už v pátek, abychom měli ovárek, jitrnice, jelítka, tlačenku i polívku pro zájemce už v sobotu od rána k dispozici. Lidé ze vsi si pak mohli výrobky přímo na zabijačce koupit, zbytek se snědl večer v hospodě, kde jsme měli vepřové hody i s harmonikou,“ pokračuje v hodnocení akce hostinský.

Mnozí přihlížející vzpomínali na doby, kdy prase bylo skoro v každém stavení. Když se pak konala zabijačka, byl to prý velký svátek.

„Dneska to už ti mladí ani neznají. Všechno se dá snadno koupit v obchodě. A proto zabijačka na návsi má své kouzlo,“ říká tamní starosta Miroslav Pohanka.

Prase zabít, očistit, vyvrhnout, rozporcovat – práce pro pořádné chlapy. Do samotné výroby jitrnic a nebo tlačenek se pak zapojil každý, kdo byl po ruce. Občas nějaká kořalka, ovar s křenem, pivo a nebo horká polívka pak zpříjemňovaly chladný sobotní den účastníkům této akce.

„Namíchat tu správnou konzistenci pro jitrnice, to je kumšt. Každý řezník to dělá jinak, podle svého. Někdo dává více majoránky, jiný zas pepře a podobně. Újezdecké pochutiny však chutnaly všem a nikdo si večer u piva při nefalšovaných vepřových hodech nestěžoval,“ říká další účastník Vladimír Kábrt.